SILVI VRAIT EI VARJA RÕÕMU JÄRJEKORDSE TUNNUSTUSE ÜLE: Aasta muusiku tiitli tegi käegakatsutavaks klaasikunstnik Ivo Lill.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
7. jaanuar 2002, 00:00

Aasta muusik 2001 Silvi Vrait: “Parimad ajad on veel ees!”

“Tiitel tuleb mulle väga olulisel ajal,” rõõmustab Eesti Raadio poolt aasta muusikuks valitud lauljatar Silvi Vrait, “sain lõpuks plaadi valmis, äsja oli mul teatris esietendus ja loodan veelgi plaate teha.”

“Kui mulle Eesti Raadiost helistati ja uudisest teatati, olin väga üllatunud. Mäletan, et ütlesin: küll on hea, et ma praegu istun!” muigab Silvi Vrait ise.

Silvi Vrait ja tähelepanu

Esimene väike võit tuli Silvi Vraidile 1972. aastal, mil ta “Kaks takti ette” eelvooru parimana lõppvõistlusele pääses. “Aga lõppvoorus ei lubatud mul oma väljavalitud laulu “Sild üle vaevavete” inglise keeles laulda.

Õppisin siis ühe Raivo Tammiku laulu kohapeal lindi järgi ära. Esikümnesse ma sellega ei pääsenud, võitis Jaak Jürisson, fantastilise hääle ja ainulaadse tämbriga laulja, kes aga praegu kahjuks imeharva esineb.

Kuid sealt hakkas mu lauljakarjäär edasi minema. Õudselt tahtsin lauljaks saada, olin kõik oma lähikondsed juba selle jutuga ära tüüdanud.”

Silvi Vraiti on ka varem aasta parima tiitliga tunnustatud. 1987. aastal Levi Jaagupite jagamise galaüritusel pälvis ta selle koos Tõnis Mägiga.

“Vabaduse tuuled juba puhusid, tunne oli vägev. Jüri Makarov oli ürituse lavastanud kui tõelise Eesti Oscarite jagamise,” mäletab lauljatar.

“Kuid Tartu levimuusikapäevade kontserdid on minu jaoks senini kõige armsamaks jäänud. Selline jalad maast lahti tunne oli igal kevadel. Millised vapustavad kontserdid seal toimusid, kui palju rahvast, milline meeleolu!”

Silvi Vrait on mitmel aastal tunnistatud levimuusikapäevade parimaks naisesinejaks. “Millistel aastatel täpselt, ei mäleta enam. Kui oma muuseumi hakkan tegema, otsin kõik vanad seal saadud aukirjad üles,” muigab Vrait.

Silvi Vrait ja Eurovision

“Eks see eestlaste praegune Eurovisioni-vaimustus väheke üle pingutatud ole,” arvab Vrait.

“Kuid samas on noortele lauljatele sinna pääsemine suureks saavutuseks. Eurovision on praktiliselt ainus nii suure auditooriumiga rahvusvaheline konkurss.”

Oma esinemisest 1994. aasta Eurovisioni lõppvõistlusel on Silvi Vraidil siiamaani ainult head mälestused ja oma laulust “Nagu merelaine” peab ta väga lugu.

“Õhkkond oli suurvõistlusel väga hea, inimesed toredad ja sõbralikud. Tänavatel tuldi juurde ja suruti kätt. Praegugi tahaksin “Nagu merelainet” oma kontsertidel laulda, kuid pillimehed ei oska kahjuks seda mängida!”

Õnneks on 26. jaanuaril linnahallis Eesti eurolaulu finaal, kus ka Silvi Vrait lavale astub. “Ootan seda kontserti väga, loodan kohtuda nende inimestega, kes mäletavad mind 1994. aastast seda laulu Dublinis esitamas,” loodab ta.

Silvi Vrait ja unistused

“Möödunud aastal sain lõpuks valmis oma plaadi “Hümn armastusele” ja minu praegunegi suurim unistus on seotud plaaditegemisega.”

Oma plaanidest Silvi Vrait siiski lähemalt rääkida ei taha.” Minu arvates pole üldse vale, kui inimene oma unistused endale hoiab. Mina usun, et kui räägin neist paljudele inimestele, siis läheb ka unistuse positiivne energia laiali ja kaotab jõu. Aga mu unistus saab olema üks ilus plaat, kuhu on kaasatud suur hulk erinevaid muusikuid.”

Üks suur unistus - mängida jälle teatris - sai Silvi Vraidil mullu teoks. 2. detsembril esietendus Vanemuises “Gypsy”, kus ta mängib üht peaosa - Mamma Rose’i. “See nõuab 100protsendilist vormisolekut - mul pole dublanti. Aga ma tunnen, et selle rolliga on kõik paigas, saan hakkama, ehkki Rose’i osa äraõppimine oli mu elu üks suurimaid pingutusi.

Mäletan, et kui lavastaja Mare Tommingas mulle sellise ettepaneku tegi, muretsesin kohutavalt - kuidas kooliga jääb, kuidas laps hakkama saab. Aga kõik lahenes iseenesest! Siis mõtlesingi, et kui sulle on midagi antud, siis ta ka tuleb. Just nagu lühima suveöö laulufestivali võit. Võitmine on alati hea asi, ja kui ta veel üllatusena tuleb - see on parim kombinatsioon!”

Eesti d˛ässi grand lady Silvi Vrait

* Sündinud: 28. aprillil 1951. aastal Kehras.

* Lõpetanud Tartu Riikliku Ülikooli inglise filoloogina.

* Töö: alates 1972. aastast vabakutseline artist, aastatel 1976 - 1983 Vanemuises, aastatel 1983 -1991 Eesti Riiklikus Filharmoonias/Eesti Kontserdis, alates aastast 1992 G. Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli lauluõpetaja, alates aastast 1994 Tallinna Prantsuse Lütseumi inglise keele õpetaja.

* Ansamblid: aastatel 1975-1984 Fix, aastatel 1984-1987 Kukerpillid, alates aastast 1993 So What.

* Tähised: 1994 CD ja kassett Justamendiga; 1995 kontsert-CD Lembit Saarsalu kvartetiga Kielis; 1997 d˛ässifestivalid Soomes; 1998 kontsert Leedu Raadio bigbändiga; leedi Thiangi osa muusikalis “Kuningas ja mina”; 2001 juubelikontserdid Tallinnas, Tartus ja Haapsalus; šansoonide plaat “Hümn armastusele”.

* Silvi Vrait on kontserte andnud pea 20 riigis, osalenud kõigil Tartu muusikapäevadel.

Tiitlid:

1987 * pälvis aasta parima naislauljana Levi Jaagupi

1994 * Eurovisioni Eesti eelvooru võitja lauluga “Nagu merelaine”

1998* muusikafestivali “Summertime-Pärnu” võitja koos ansambliga So What

2001* Pärnu rahvusvahelise laulufestivali “Kolm õde” võitja.

2001* autasustatud V klassi Valgetähe teenetemärgiga

2001* valitud Eesti Raadio poolt aasta muusikuks 2001