PUBLIKU LEMMIK: Tanel Veenre kollektsioon oli peajagu kõigist üle, arvas publik.Foto: Andres Treial
Inimesed
26. november 2001, 00:00

ERKI moeshow – kirev ja rahvusvaheline

“Moekunstnik Riina Põldroos, kelle kollektsioon oli üks publiku lemmikuid, show´l ei osalenudki. Tal on käsil palju loomingulisem töö. Nimelt tõi ta samal ajal lapse ilmale,” naerab moeetenduse lavastaja Inessa Josing ja hindab seekordset väga hästi õnnestunuks.

Laupäeva õhtul astusid Kosmose kinos korraldatud ERKI moe-show´l “Kosmoseodüsseia 2001” oma loominguga lavale 41 moekunstnikku. Ürituse korraldajate-lavastajate Reet Ulfsaki ja Inessa Josingu sõnul oli antud vaba lava kõigile, kes tahtsid rõivaste disainimisel kätt proovida. Loomulikult astusid üles ka vanad tegijad, kes oma loomingut laval juba kümnendat või sajandat korda demonstreerisid. Enamikule aga oli see esimene lavakatsumus. Noored moeloojad olid lasknud fantaasial lennata, nii et publik kohati naerust rõkkas. Kuid oli ka selliseid kollektsioone, mis püüdlikult trendi jälrgisid ja seega juba kaubanduses nähtud.

Kosmose saal oli rahvast pilgeni täis, nii iste- kui ka seisukohad olid hõivatud, publiku hulgas oli nii verinoori kui ka vanemaid daame-härrasid.

Esimest korda esitleti Kosmose laval kunstiakadeemia magistrantide kollektsiooni HULA, mis on uudne kaubamärk ja mõeldud hingelt noortele inimestele.

Näha sai Soome moetudengite töid, kõige kaugemad külalised olid seekord Taanist. Korraldajate sõnul hakkas välismaalastest silma Tartus mööblidisaini õppiv soome noormees, kes astus lavale omaõmmeldud kollektsiooniga Urban Fetish. Silma hakkas ta moekunstnikele just seepärast, et tema loomingus ei olnud midagi erilist - tavalised tänavariided.

Kõige erksamalt ja positiivsemalt jäi publiku hulgas liikunud moekunstnike sõnul meelde Tanel Veenre kollektsioon, samuti selgus SMS-mängust, et ka publiku lemmik oli Tanel. Paljud märkisid kiitvalt, et Tanel on Eestis moetippude tipp. Sama arvati etenduse kohta: see on kõige professionaalsem ERKI moe-show. Mõni saalis haigutanud noorik arvas, et esimene osa venis pikaks ja et mõni kollektsioonilooja oleks võinud tulemata jätta.

Moekunstnikud rõivaid kappi seisma ei tee
Anu Leesment, Stiili moetoimetaja:

“Tore oli see, et kogu seltskond oli väga kirev ja rahvusvaheline, kohal oli üks britt, soomlased, venelased ja laval modellidena mustanahalised. Mulle meeldisid Ketlini ja Ruta nägudega baleriinid. Muidugi Aldo Järvsoo, Tanel Veenre ja Gerli Tinn. Ainus miinus minu arvates on, et erilist üllatust polnud. Kedagi uut ja väga vägevat ei olnud. Värvidest domineeris moeloojate loomingus must, must on ka hea värv. Samuti oli naiselikke korsettidega komplekte üsna palju ja iga aastaga tuleb järjest rohkem kantavaid riideid. Mingis mõttes piirab see loomevabadust ega ole publikule võib-olla nii huvitav. Kuid praktiline, saab maha müüa.”

Gerli Tinn:

“Mina esitlesin kümme naistekomplekti nime all Queen. See oli viimane kollektsioon, mis laval käis. Olin ERKI moeetendusel juba kuuendat korda. Peab kahjuks ütlema, et rahvas oli üsna tuim, on olnud tormilisemaid vastuvõtte. Võib-olla olid juba väsinud? Saal oli küll täis, vähemalt nii lava tagant näis. Headele, uutele ja huvitavatele muidugi ikka plaksutati (naerab). Väga palju oli musta-valge-punase-kombinatsiooni, kaasa arvatud minul. Tegin lateksist asjad. Ma ei ütleks, et see mingi moeröögatus on, kuid mina sain just sellest materjalist inspiratsiooni. Enamasti oli laval ikka näha kantavaid asju, väga vähe oli sellist, millega läheks vaid karnevalile või oleks üks kord vaid laval. Esiteks, kollektsiooni loomine on ju kulukas. Seepärast ei tehta enam asju kappi seisma, tahad ju ikka, et keegi saaks neid kanda ja head meelt tunda. Enam ei saa karnevalikostüüme lubada. Miks teha tassi, millest ei saa juua?”

Marit Ahven:

“Mulle meeldisid mitmed asjad. Aga näha oli, et mõni moelooja on teistest ikka peajagu üle. Nagu Tanel Veenre ja Riina Põldroos. Kurb oli see, et kasutati hästi palju musta ja püüti trenditeadlik olla, aga nalja sai ikka ka. Näiteks Ketlin Bachmanni ja Ruta Deppi baleriiniseelikud, mida oli ilustatud hästi koledate piltidega.”