Uudised
24. oktoober 1997, 00:00

Jüri Krjukov sängitati Metsakalmistule

Eile sängitati Metsakalmistule Eesti teatri üks kõigi aegade andekamaid näitlejaid Jüri Krjukov.

Eesti Draamateatri suurde saali tulid Suurele Näitlejale viimast austust avaldama kolleegid, sõbrad, sajad inimesed. Lakkamatu inimvool käis näitleja sarga juures Jüri Krjukoviga hüvasti jätmas.

Auvalves seisid kolleegid Draamateatrist, teistest teatritest, Krjukovi kursusekaaslased lavakunstikateedri legendaarsest 7. lennust.

Lahkunuga jätsid hüvasti kultuuriminister Jaak Allik, kursusekaaslane Priit Pedajas, lavastajad Roman Baskin ja Mikk Mikiver, kes palus jumalalt armu ja halastust, sest liialt palju liialt noori andeid on ta Draamateatrist võtnud. Ago Saller, Urmas Kibuspuu, Sulev Luik. Ja nüüd Jüri Krjukov.

Saalitäis rahvast kuulas hingematvas haudvaikuses Tõnu Raadiku viiulit ja Viive Ernesaksa klaverimängu, kui kõlasid tuttavad meloodiad operettidest "Savoy ball" ja "Viiuldaja katuselt", operettidest, kus Jüri Krjukov järjekordselt tõestas oma ande lõpmatut suurust.

Jüri Krjukov (5. 09.1954 - 18.10.1997) suri 43-aastasena pärast rasket haigust laupäeval. Krjukov jõudis elu jooksul Eesti Draamateatri laval luua üle 70 mitmekesise rolli, lisaks sellele lõi ta kaasa Tele- ja Raadioteatris, filmides ja showdes.

Krjukovi ande skaala ulatus säravatest komöödiarollidest sügavalt traagiliste kangelasteni, psühholoogilisest draamast muusikalini.

Jüri Krjukov asus näitlejana Draamateatrisse tööle 1976. aastal pärast Konservatooriumi lavakunstikateedri lõpetamist. Jüri Krjukovi anne oli õnnelik kingitus Eesti teatrile, mida sügava tänu ja imetlusega mäletame, märkisid Eesti Draamateater, Teatriliit ja kultuuriministeerium leinateates. Krjukov mängis menukalt mitmetes filmides, tele- ja raadioteatris, esines lisaks koduteatrile Estonia ja Vanalinnastuudio lavastustes ning showdes.

Üks tema viimaseid meeldejäävamaid rolle oli poja roll Draamateatri lavastuses "Tagasitulek isa juurde".

Krjukov maeti Metsakalmistu Teatriliidu maa-alale, kus on viimse puhkepaiga leidnud paljud Eesti teatri suurkujud: Voldemar Panso, Salme Reek, Juhan Viiding, Hendrik Krumm, Urmas Kibuspuu. Krjukov maetigi tema endise kolleegi ja sõbra Urmas Kibuspuu lähedusse. (SL)

VAMBOLA SALUPUU foto

Eesti Draamateatris käis tuntud näitlejaga hüvasti jätmas sadu inimesi.