LEIDNUD KUTSUMUSE KOKANA: “Kui üksinda kodus olen, ma lihtsalt ei söö. Puhkan toidu valmistamisest. Lähen ja tarbin kiirsööki - kiirnuudleid näiteks,” ütleb Arne Schumann. Need ussisarnased toiduained pole aga nuudlid ega spagetid, vaid lõhe-barbeque’ kõrvale pakutavad ja pastamasinast läbiaetud köögiviljad - porgandid ja kaalikad.Foto: Arno Saar
Inimesed
22. oktoober 2001, 23:00

Kokapoisiks ema süül

“Tahaks kunagi mõne restorani peakokaks saada,” unistab Arne Schumann restorani L`Artiste kokk, kes sõidab Eesti meeskonna liikmena novembri algul Kaplinna barbeque-maailmameistrivõistlustele.

Praegusesse töökohta sattus 22aas-tane Arne tänu sellele, et töötas neli aastat tagasi, veel kokakooli (praeguse nimega Majaka teeninduskooli) õpilasena, paar kuud Olümpia restorani köögis puhkusel olijate asendajana. Pärast kooli lõpetamist võeti temaga ühendust ja kutsuti tööle. “Nüüd olen seal olnud peaaegu kolm ja pool aastat,” nendib Arne rahulolevalt. “Ametinimetuseks on kokk.”

Tema igapäevatööde hulka kuulub suppide ja praadide valmistamine, vahel teeb ka salateid ning eel- ja põhiroogi.

Poisikesena tulid Arnel kõige paremini välja praekartulid. See oli ka esimene toit, mida ta ise valmistas. “Kartulid, õli, sool, pipar - mis seal ikka,” naerab ta. “Nüüd olen teinud kogu perele lasanjesid ja pastasid, sest itaalia köök on minu lemmik. Mulle lihtsalt meeldivad makaron-tooted!”

Ema mõjutused elukutse valikul

Kodukohas Paides elades meeldis Arnele ka pirukaid küpsetada. Põhiliselt lihapirukaid, sest need on talle endale mokkamööda: “Hakkliha, sibulat, küüslauku, soola, pipart ja natuke Cayanne’i pipart, mis annab teravust. Taina aga valmistan vastavalt ema näpunäidetele. Pean ikka meeles, et pärm tuleb suhkruga lahti lüüa, siis leiget piima ja võid lisada. Ja piim ei tohi liiga kuum olla - vastasel juhul pärm ei kergita, pärmiseened surevad ära. Ja et tainas tuleb rätiku alla kerkima panna.”

Arne usub: selles, et temast kokk sai, on osalt “süüdi” just ema. Lapsepõlvest saati on Schumannide peres igal pühapäeval traditsiooniks midagi küpsetada. Olgu siis pirukad või koogid. “Kogu pere vaieldamatuks lemmikuks kujunes kohupiima plaadipirukas. Kui seda polnud, polnud ka õiget pühapäeva. Isa ülesandeks oli hommikul poest vajalikud materjalid tuua.”

Arne tunnistab, et on ka ise mõnel korral üritanud ema plaadipirukat teha. “Aga see ei ole nii hea kui ema oma,” ütleb ta. “Nähtavasti on tal paar nippi, mida ta mulle öelnud ei ole.”

Küpsetab sõpradele prantsuse õunakooki

Vahel valmistab Arne head-paremat ka sõpradele. Kord nädalas kogunevad nad kaardimänguõhtule, millest Arne võtab osa koogimeistrina. “Olen neile küpsetanud itaalia toorjuustutorti, mitmesuguseid keekse. Nii kui keeks valmis sai, istusid kõik rõõmsalt laua äärde ja pugisid kõhud täis. Kuid eriliseks lemmikuks on meil kujunenud prantsuse õunakook: suhkrusiirupist valmistatakse karamell ja see asetatakse nõusse. Siis pannakse sinna õunaviilud ja siis lehttaigen peale - õunad küpsevad taina all -, ja ahju. Süüakse koos vaniljejäätisega ja juuakse piima peale.”

Paraku saab Arne idüllilistest perepühapäevadest ja sõprade kaardimänguõhtutest osa võtta suhteliselt harva, sest tööd on palju. Ja barbeque nõuab harjutamist. Läheb ju varsti sõiduks Lõuna-Aafrika Vabariiki Kaplinna maailmameistrivõistlustele.

Esikolmikusse tulek paneks kätel käima

Möödunud aastal töökaaslastega grillimisvõistluste “Üle linna lihameister” Tallinnaetapil jõudu proovides ei saavutatud midagi märkimisväärset. Teinud sellest vastavad järeldused, mindi sama seltskonnaga Pärnusse ja tuldi seal hinnalisele kolmandale kohale. Tänavu pälviti Tallinnas suisa esikoht. “Siht oli silme ees - minna grillimise Euroopa meistrivõistlustele, mis peetakse Inglismaal järgmise aasta suvel. Nüüd aga pakuti võimalust osaleda barbeque’ maailmameistrivõistlustel.”

Arne arvab, et võistkonnal nimega Reval Rakvere BBQ Symphony on perspektiivi Kaplinnas edukalt esineda küll. “No kui esimese kolme sekka peaksime tulema, siis... peaksime küll käte peal käima. Suurest õnnest ja rõõmust. Usun, et anname seal endast parima. Mütsiga me lööma ei lähe.”

Barbeque’ maailmeistrivõistlused

Eestit esindab 2.-4. novembrini Lõuna-Aafrika Vabariigis Kaplinnas peetaval barbeque’ maailmameistrivõistlustel kuueliikmeline meeskond Reval Rakvere BBQ Symphony.

Peakokk on telekokana tuntud Rainer Härm (Jazz), liikmed Vambola Moores, Rain Käärst, Silver Siitam, Arne Schumann, kapten Jaan Habicht. Delegatsiooni juhib Eesti Barbeque Assotsiatsiooni president Tiit Treve.

Võistkondadel tuleb valmistada viis rooga, milleks aega on 3 tundi ja 45 minutit. Eestlaste võistlusmenüü on järgmine:

1. BBQ lõhe-köögivilja tagliatelle, tšilli-ingveri hollandaise kastmega į la Jazz.

2. BBQ kanarull aedvilja ja parmesani juustu täidisega, lisandiks munanuudlid võiga, suitsupeedi-vaarikavinegar į la Rein Käärst.

3. BBQ ribi į la Luigendi, lisandiks õuna-pohlasalat į la Lemps ja kaalikaga täidetud tuhatuhlis.

4. BBQ härjafilee į la Luigendi, lisandiks aedviljalasanje ja Lõuna-Aafrika punapõõsa tee - pohla chutney į la hr. Schumann.

5. BBQ ananassi crčme brūlč ja kirgas kirsikaste.

Arne: “Barbeque juures on kõige tähtsam jälgida, et liha üle ei küpseks ja et selle maitse suitsust kibedaks ei läheks. Ja et temperatuur oleks mõõdukas - mitte liiga külm ega kuum. Igal mehel meie kuueliikmelises võistkonnas on oma üles-anne, mida tuleb täita ajalise täpsusega. Rollid pole veel paika pandud.”