Uudised
22. oktoober 1997, 00:00

Ants Orase ja Ivar Ivaski kirjavahetus kaante vahel

MARTIN PAU

Eesti Kirjandusmuuseum esitles eile raamatut "Akadeemia kirjades. Ants Orase ja Ivar Ivaski kirjavahetus aastatel 1957-1981", avades ühtlasi muuseumi saalis näituse "Ivar Ivask 70". Kohal viibisid teiste seas luuletaja lesk Astrid Ivask ning president Lennart Meri.

Raamatu koostaja, kirjandusmuuseumi teadusdirektori Sirje Oleski sõnul saatis Orase-Ivaski kirjavahtuse Iirimaalt Eestisse Astrid Ivask. Raamatusse on kogutud 200 kirja ehk kogu Orase-Ivaski 24 aastat väldanud kirjavahetus.

"Tegu on esimese raamatuga, mis on koostatud Eestisse saadetud pagulasmaterjalide, arhiivimaterjalide põhjal," kinnitas Sirje Olesk. "See peaks näitama, et väliseestlased võivad siia kultuuriloolist materjali rahus saata - need võetakse vastu ja neist tehakse midagi."

Oleski sõnul võib Orase-Ivaski kirjavahetust pidada üldhuvitavaks lugemismaterjaliks, kuna see käsitleb ülemaailmset eesti pagulust maailmakirjanduse taustal. "Nende kirjavahetuses on esikohal Eesti ja eesti kirjandus, aga koos maailmakirjandusega. Nad mõlemad olid ka kirjavahetuses Marie Underiga," märkis Sirje Olesk.

Astrid Ivask leidis, et eilne raamatuesitlus langes väga sobivale ajale: "Ivar armastas sügist, eriti oktoobrit, oma isa sünnikuud. Sellest annab tunnistust tema luulekogu "Oktoober Oklahomas", peale selle paljud teised luuletused."

Astrid Ivaski sõnul tähendas "Akadeemia kirjades...." presentatsioon ka tema mehe kolmandat kojutulekut. 1944. aastal Saksamaale ja sealt edasi USA-sse läinud Ivask käis kodukohas Rõngus 1988. aastal. Järgmine kord toodi ta Eestisse 1992. aastal tuhastatult.

Homme ja ülehomme on Tartu Kirjanduse Majas Vanemuise 19 Ivar Ivaskile pühendatud konverents "Eesti luule kolmanda aastatuhande lävel". Teiste seas esinevad ettekannetega literaadid Jaan Kaplinski, Karl Muru, Paul-Eerik Rummo jt.