Inimesed
19. oktoober 2001, 23:00

Mati Unt toob täna õhtul Vanemuise lavale Tšehhovi “Kirsiaia”

Täna õhtul esietendub Vanemuise suures majas Mati Undi lavastuses Anton Tšehhovi “Kirsiaed”. Klassikasse kuuluv lugu aiast, mis maha müüakse, ja inimestest, kes seda igatsema jäävad. Ning ostjast.

Nagu Mati Undile kombeks, tegi ta ka seekord nii lava- kui ka helikujunduse, vaid kostüümid tegi Undiga tihti koos töötanud kunstnik Jaanus Vahtra.

Unt otsustas “Kirsiaia” päris otsast peale ise teha, alustades Tšehhovi venekeelse näidendi tõlkimisest eesti keelde.

Kevadel Eesti Teatriliidu 2000. aasta loomingu eest lavastajapreemia saanud Undile on “Kirsiaed” sel hooajal esimene lavastus Vanemuises. Eesti Draamateatri hingekirja kuuluv Unt on juba mitu head aastat aeg-ajalt ka Tartus lavastanud. Undi sõnul tundub talle, nagu oleks tema publik just ülikoolilinnas. Undi Tallinna ja Tartu lavastustes on erinevus selgelt märgata - mahukamad ja keerulisemad tekstid toob ta lavale just Tartus.

Undile lavastajapreemia toonud “Meister ja Margarita” ja “Laulatus” tulid mõlemad just Vanemuises lavale. “Laulatus” oli võetud festivali “Draama 2001” kümne väljavalitud lavastuse hulka. Tänu sellele jäi üks kümnest auhinnast ka võõrustajateater Vanemuisele: näitleja Hannes Kaljujärv viis raudroosi koju just Joodiku-Suursaadiku rolli eest Undi “Laulatuses”.

Oma näitlejatele on Unt aga truu lavastaja ja nii näeb Kaljujärve ka “Kirsiaias”.

“Mulle lihtsalt meeldib töötada koos näitlejatega, kellega juba varasemast ühine keel leitud,” ütleb Unt. Nii on “Kirsiaias” kaasa tegev näiteseltskond Undi loomingut tundvale vaatajale aimatav: “Meistris ja Margaritas” mänginud Kersti Heinloo, Janek Joost, Rein Oja ja Kais Adlas ning nii “Margaritas” kui ka “Laulatuses” kaasa teinud Riho Kütsar ja Raivo Adlas.