JÄTAB LOTOVÕIDUD TORUJÜRIDELE: Vin Diesel on otsustanud rikkaks saada tegutsedes, mitte juhuslikule õnnele lootma jäädes.
Inimesed
12. oktoober 2001, 23:00

Vin Diesel: "Olin 20 aastat maha maetud."

Põnevusfilmi "Kiired ja vihased" tähest Vin Dieselist õhkub salapära. Oma lapsepõlvest räägib ta ebamääraseid jutte ja õiget nime ei avalda.

Vin Diesel on vaatamisväärsus. Läbitungiv pilk, sagris pea, lihaseline keha, mille kõrval teised mehed tunnevad end igerikuna. Ja hääl, mis meenutab Marlon Brandot ja mis kõlab juba enne, kui ta suu avab.

Dieseli ampluaaks on kujunenud paha poiss, kes osutub siiski heaks. Selline roll oli tal 1990ndate "Wall Streetis" ehk filmis "Boiler Room" (Eestis "Kuidas teenida miljon dollarit") ning mulluses ulmeõudukas "Pitch Black".

Kimas ülikoolis kui hull

Filmis "Kiired ja vihased" kehastab 34aastane Diesel autohullu Dominici, kes päeval parandab teiste sõiduriistu ja öösiti on tänavate kuningas. Neid, kes söandavad temaga võidu sõita, on vähe. Üks selline on pealtnäha hulljulge seiklusteotsija Brian (Paul Walker), kellel aga on omad saladused...

Diesel tunnistab, et ei mõistnud vahel mõhkugi, mida ta selles adrenaliinist pulbitsevas kimamisfilmis rääkima pidi. "See pole tegelikult minu maailm. Aga kiirusega olen kokku puutunud küll. Ülikoolis kihutasin 270ga." Kui kiiruse ületamine välja arvata, oli Diesel noorpõlves eeskujulik kodanik. Suitsetama hakkas ta alles 26aastaselt, avastades, kui raske on indie-filme teha.

Murdis lapsena teatrisse

Kui urgitseda eluloost pikantsusi, siis töötas Diesel kunagi väljaviskajana. Kui keegi nüüd tüli norima kipuks, võiks ta saata arveid klaarima oma sõbratari Michelle Rodriqueze, kellega tutvus "Kiirete ja vihaste" võtteil. Rodriqueze tuntumaid filme on nimelt "Girlfight" ehk "Plikade kätš".

Pruudi kohta ei maksa Dieselile küsimusi esitada. On asju, millest ta ei räägi. Lapsepõlvest libiseb Diesel samuti üle. Ilmselt on põhjuseks etniline taust, mida ta nimetab "keerukaks". Muuseas, Dieseli enda produktsioonifirma nimi on One Race - Üks Rass.Diesel kasvas üles New Yorgis Greenwich Village´i kunstnike koloonias. Ema oli astroloog, kasuisa näitekunsti õpetaja. Diesel ise murdis teatrisse... teatrisse sisse murdes. "Plekitange me siiski ei kasutanud," naerab ta. "Olime sõpradega umbes seitsmeaastased ja tolknesime ühes teatris ringi. Keegi proua ütles: "Kui tahate siin käia, tulge iga päev kell neli," ja andis käsikirja."

Kutseliseks näitlejaks saamine nii libedalt ei läinud. Diesel tunnistab, et vireles aastaid, kuid loteriipiletit ei ostnud. "Ma ei tahtnud võita miljonit dollarit. Mõtlesin: las mõni torujüri võidab, mina saan hakkama."

Lõpuks kandis töö vilja. Diesel kraapis 1994. aastaks kokku 3000 dollarit ja väntas 20minutilise lühifilmi algajast näitlejast "Multi-Facial". Cannes´i festivalil torkas film silma Steven Spielbergile, kes kutsus Dieseli "Reamees Ryani päästmisse".

"Jõudsin sihile pärast 20 aastat kestnud äraütlemisi," on Diesel õigustatult uhke. "Ei, mulle ei öeldud ära, mind maeti maha. Peksin 20 aastat pead vastu seina, mõistate? Nagu veaks millegi peale kihla ja kaotaks iga kord."

Aga nüüd tunneb Diesel ametivendade suhtes aukartust. "Hakkan näitlejatele tööd andma, võtan filmi need, kes varjutavad mind oma säraga. Ma võin ju iga kell surra. Kui see jääb mu viimseks filmiks, siis olgu see film vähemalt hea!"

Uus film

"Kiired ja vihased" (USA 2000)

Re˛issöör: Rob Cohen

Osades: Vin Diesel, Paul Walker,

Jordana Brewster, Michelle Rodriguez

Esilinastus 12. oktoobril Kobarkinos