Inimesed
5. oktoober 2001, 23:00

Haley Joel Osment: "Silmi mitte pilgutada on imelihtne"

Haley Joel Osment on alles 13aastane, kuid räägib sama sõnaosavalt ja enesekindlalt nagu iga teine Oscari nominent. Steven Spielbergi uues filmis "Tehis-intellekt" kehastab ta robotit, kes on programmeeritud armastama ja kes ihkab oma ema armastust võita... inimeseks saades.

Mis oli roboti kehastamise juures kõige raskem?

Minu tegelaskujul Davidil tuli teha suur hüpe sellest, mis ta tegevuse algul on, tundeküllusesse. Temast ei saa küll läbi ja lõhki inimest, aga ta jõuab sellele väga lähedale. Me ei tahtnud, et ta oleks ebameeldivalt ebainimlik, vaid veidi teistsugune. Nii et kõik tema liigutused on praktilised ja lihtsad.

Sa ei pilguta filmis kordagi silmi. Kuidas see õnnestus?

Kui selle peale mitte mõelda, siis see ei häiri. Silmade pilgutamine on äärmiselt tarbetu. See on tahtmatu liigutus. Harjutasin võtteplatsil. Nädala-paari pärast oli juba lihtne. Vajasime midagi, mis torkaks Davidis nii-öelda silma, midagi, mis annaks märku, et ta pole päris inimene. Selle mõtte peale tuli minu isa. [Näitleja Eugene Osment.]

"Tehisintellektis" on sul mitu nutustseeni, nagu ka "Kuuendas meeles". Mida sa nii dramaatilistel hetkedel mõtled?

Mõtlen juba enne ette, mis mu tegelaskuju elus parajasti toimub, ja see lihtsalt ajab mind nutma. See pole sugugi raske. Varem võttis nutma puhkemine mul tükk aega. Ootasin õudusega päeva, mil pean nutustseeni filmima. Aga siis olin ma alles laps. Nüüd läheb kergemaks.

"Tehisintellektis" on palju tegevust. Mida peaks publik kinosaalist kaasa võtma?

See on hästi lihtne lugu ema ja poja armastusest. Kuid tegevus hargneb keerulises maailmas, mis on praegust tehnika arengut arvestades täiesti reaalne. Tahaksin, et publik mõtleks kinost väljudes: "Kuidas meie sellist olukorda lahendaksime?" Kuidas suhelda robotitega, keda on liiga palju, kes on liiga kiired ja liiga head?

Mida tundsid hetkel, kui sind nimetati "Kuuenda meele" eest Oscari kandidaadiks?

Olin Las Vegases filmi "Anna edasi" võtetel. Nominendid tehti teatavaks kell veerand kuus hommikul. Nii vara on raske millestki erutuda. Aga päeva jooksul tabas mind arusaamine.

Kas "Kuuenda meele" menu on su elu muutnud?

Minu elu on täiesti harilik. Käin kaheksandas klassis, surfan internetis, mängin sõpradega jalgpalli ja korvpalli, videomänge. Mulle meeldib rattaga sõita, õues koeraga mängida ja oma sisalikega tegelda.

Kindlasti pole sul kodus ainsatki kohustust...

On ikka. Panen ise riided kappi ja pesen nõud. Korjan aiast koera asjad kokku, pesen sisalike puuri. Minu kohuseks on ka prügi välja viia. Teen kõike, mis teised minuvanused, aga üksnes laupäeval.

Sind peetakse väikeseks vanainimeseks.

[Kehitab õlgu.] Annan endast parima nii näitleja kui inimesena. Ilmselt on mul raskete stseenidega juba kogemusi, need aitavad.

Oled öelnud, et ootad kangesti "Sõrmuste isanda" filmi. Mida arvad Harry Potterist?

Harry Potteri raamatud huvitavad mind väga. Kardan, et neid on raske linale tuua. Pealegi võtab film alati midagi ära sellest maagilisest tundest, mis sind raamatu lugemisel valdab.

Mis on su enda järgmine film?

"Karud". See on muusikatööstuse paroodia. Tõsiste filmide kõrval tuleb midagi muud ka teha, ampluaad laiendada.