OOTAB KARISTUST: Kaks korda narkootikumidega vahele jäänud Immanuel Volkonski võib pääseda vanglast, sest uurimise ajal tema vastu ütlusi andnud tunnistajad rääkisid kohtus sootuks teist juttu. (Foto on tehtud 1997. aastal.)Foto: Postimees
Eesti uudised
13. september 2001, 23:00

Volkonski poeg läheb trellide taha?

Peeter Volkonski poeg Immanuel võib narkootikumide omamise ja edasiandmise eest sattuda kuni seitsmeks aastaks vanglasse. Kohus teeb otsuse oktoobris.

“See on väga valus küsimus,” palub Peeter Volkonski, et ajakirjandus tema poja kohtuasja ei kajastaks.

Üleeile 47aastaseks saanud Volkonski on teadlik, et poega ähvardab narkootikumide andmise eest aastatepikkune vanglakaristus. Ta hingab raskelt ja jääb sekunditeks tummaks. “Aga tal on tunnistajad, et ei andnud,” ei suuda ega taha näitleja mõeldagi poja vangiminekust.

Tunnistajad muutsid ütlusi

22aastane Immanuel Volkonski jäi narkootikumidega vahele möödunud aastal. Politseil pole andmeid, et mees oleks narkootikume müünud. Ta oli neid lihtsalt teistele edasi andnud. Kuid Immanuel jäi narkootikumidega vahele ka 1999. aastal. Seetõttu algatati tema vastu kriminaalasi.

“Seda, et Volkonski andis narkootikume edasi, tõendab mitme inimese tunnistus,” kinnitab Tartu politseiprefektuuri pressiesindaja Peeter Rehema.

Süüdistuskokkuvõtte järgi tunnistasid neli inimest, et said Immanuel Volkonskilt narkootikume.

Teisipäeval Tartu maakohtus peetud istungil oli kohal kolm tunnistajat.

Immu on hoopis keegi Mihkel

“Kõik kolm kinnitasid kohtus, et tegemist pole Immanuel Volkonskiga, kelle käest nad narkootikumi on ostnud,” ütles Volkonski advokaat Tarmo Pilv. “Tunnistajad selgitasid, et on olemas diiler, kelle nimi on Immu. Ka Immanueli on vahel kutsutud Immuks ja kuna politsei pani kokku, et Immanuel on Immu, siis ei täpsustatud, kes on tegelik Immu. Tuleb välja, et see on keegi Mihkel,” on Pilve jutu järgi lugu hoopis keeruline.

Advokaadi väitel oli üks Volkonski vastu tunnistaja alaealine, kes ütlusi andes oli narkopohmeluses. “Tema eesmärk oli nii kiiresti kui võimalik arestimajast välja saada. Sellel, mida ta politseile rääkis, ei olnud tema jaoks mingit tähtsust,” teab Pilv.

Valeütluste andmise eest kriminaalasi

Prokurör Külli Saks ütles, et eeluurimise käigus on tunnistajaid hoiatatud, et peavad rääkima tõtt. “Ei oska öelda, miks tunnistajad kohtus teist väidavad,” on Saks nõutu, kuid ei tee sellest suurt numbrit. “Seda on juhtunud mitmel kohtuistungil, et tunnistajad oma ütlusi muudavad. Praegu ei saa midagi rohkemat öelda.”

“Tõenäoliselt algatatakse kriminaalasi tunnistajate vastu, kes on andnud valeütlusi,” selgitas Rehema. Valeütluste andmise eest on maksimumkaristus kaks aastat.

Et tunnistajad on ütlusi muutnud, et saa Pilve sõnul Volkonskit süüdistada narkootikumide edasiandmises, vaid ainult omamises. Selle eest on märksa leebemad karistused.

“Sellisel juhul ei saa rääkida reaalsest vabadusekaotusest, kuivõrd inimene pole teiste tervist rikkunud, vaid on oma tervise ohvriks toonud,” polnud advokaadi sõnul Volkonski mingi diiler, vaid lihtsalt tarbija.

Immanuel on läbinud narkosõltlastele ette nähtud statsionaarse ravi ja jätkab ravi ambulatoorselt.

“Immanuel ei ole enam narkosõltlane. Ta on õnneks sellest probleemist jagu saanud,” tunneb advokaat oma kliendi üle rõõmu.

Advokaat esitas teisipäeval kohtule taotluse kriminaalasi lisauurimisele saata. Kohus teeb otsuse järgmiseks istungiks 24. oktoobril.