Foto: Envato Elements
Sisuturundus
1. aprill 2024, 13:40

Miks peaksid inimesed vaatama krediidikulukuse määra ja mitte protsenti?

Kui oled kunagi võtnud laenu või krediitkaarti, oled tõenäoliselt kokku puutunud mõistetega nagu intressimäär ja krediidikulukuse määr. Kuigi intressimäär on oluline näitaja laenu kuludest, on krediidikulukuse määr veelgi olulisem ning peaks olema tähelepanu keskpunktis laenuvõtmisel.

Mis on krediidikulukuse määr? Krediidikulukuse määr (KKM) on protsentuaalne näitaja, mis kajastab kogu laenu võtmisega seotud kulude summat aastase protsendimäära kujul. See hõlmab lisaks intressimääradele ka muid laenuga seotud kulusid, nagu lepingutasud, haldustasud, kindlustusmaksed jne. Seega annab krediidikulukuse määr täpsema ülevaate sellest, kui palju laen tegelikult maksma läheb.

Miks on oluline vaadata krediidikulukuse määra ja mitte ainult intressimäära? Esiteks, krediidikulukuse määr arvestab kõiki laenu võtmisega seotud kulusid, mitte ainult intressimäära. See tähendab, et ta annab täpsema pildi sellest, kui kulukas laen tegelikult on.

Teiseks, krediidikulukuse määr võimaldab võrrelda erinevaid laenupakkumisi lihtsamalt. Kuna see hõlmab kõiki kulusid ühes numbris, saad kiiresti ja efektiivselt võrrelda erinevaid laenupakkumisi ning teha informeeritud otsuseid.

Kolmandaks, krediidikulukuse määr aitab vältida peidetud kulusid. Mõnikord võivad laenudel olla peidetud tasud ja lisakulud, mis võivad muuta laenu oluliselt kallimaks, kui alguses tundus. Krediidikulukuse määr aitab neid peidetud kulusid läbipaistvaks muuta ja annab sulle selgema ülevaate laenu tegelikest kuludest. Toome siinkohal ühe näite: oletame, et sul on võimalus võtta kaks erinevat laenu:

1. Laen A: Intressimäär 10%, lepingutasu 50 eurot.

2. Laen B: Intressimäär 8%, lepingutasu 100 eurot.

Kui vaatame ainult intressimäärasid, võiks esmapilgul tunduda, et Laen B on soodsam valik, kuna intressimäär on madalam (8% vs 10%).

Kuid kui arvutame krediidikulukuse määra mõlemale laenule, saame täpsema pildi tegelikest kuludest:

1. Laen A:

   Intressimäär: 10%

   Lepingutasu: 50 eurot

   Laenuperiood: 1 aasta

   KKM arvutus:

   KKM = (intressimäär + kõik lisakulud) x laenuperiood

   KKM = (0.10 + 50/1000) x 1 = 0.15 või 15%

2. Laen B:

   Intressimäär: 8%

   Lepingutasu: 100 eurot

   Laenuperiood: 1 aasta

   KKM arvutus:

   KKM = (intressimäär + kõik lisakulud) x laenuperiood

   KKM = (0.08 + 100/1000) x 1 = 0.18 või 18%

Selgub, et hoolimata Laen B madalamast intressimäärast, on selle krediidikulukuse määr kõrgem kui Laen A-l, kuna lepingutasu on suurem. Seega võib krediidikulukuse määr aidata sul teha teadlikumaid valikuid laenu võtmisel ning valida endale kokkuvõttes soodsama laenupakkumise.

Kokkuvõttes on krediidikulukuse määr oluline näitaja, mida tasub laenu võtmisel arvesse võtta. See annab sulle täpsema ülevaate laenu tegelikest kuludest, võimaldab erinevaid laenupakkumisi lihtsamalt võrrelda ning aitab vältida peidetud kulusid. Seega, kui kaalud laenu võtmist, vaata alati krediidikulukuse määra ja mitte ainult intressimäära!