Probiootikumid on tervisele kasulikud elusad mikroobid, mille tarbimine on ohutu ja tõhus viis tugevdada immuunsust, tasakaalustada seedetrakti mikrobiootat, leevendada seedeprobleeme, vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski ja ennetada suu- ja igemehaigusi.

Foto: Envato Elements
Sisuturundus
11. märts 2024, 06:00

TEADUSELT TERVISELE!®

Mis on probiootikum ja kuidas see meie tervisele mõjub?

Elustiili haiguste (nt kõrgenenud vererõhk) ennetamisel on populaarsust võitmas probiootikumid. Mis need on ja kuidas nad meie tervisele mõjuvad?

Probiootikumid on tervisele kasulikud elusad mikroobid. Probiootikumi mõiste (kreeka keeles „elu poolt“) võttis kasutusele 20. sajandi alguses Nobeli preemia laureaat Metchnikoff, uurides piimhappebakterite rolli tervise edendamisel.

Probiootikum on kasulik elus mikroob, mille kindlas hulgas manustamine mõjutab positiivselt inimese tervist.

Probiootikumid on enamasti laktobatsillid ja bifidobakterid, kuid kasutatakse ka mitmeid teisi, näiteks pärmseeni (Saccharomyces boulardii) või soolekepikest (E. coli Nissle 1917).

Kõik probiootikumid on kasulikud bakterid, aga kõik kasulikud bakterid sh suvaliste bakterite segud pole probiootikumid!

„Kasulikku“ bakterit saab probiootikumiks nimetada, kui selle ohutus ja toime on tõestatud. Ühe piimhappebakteri vm mikroobi arendamisel probiootikumiks ja tema tervisemõju hindamisel on rahvusvahelised kolmetasandilised nõuded. 

Teaduspõhiselt on tõestatud probiootikumide tarvitamisel mitmed positiivsed, üldlevinud ja erilised tervisetoimed.

Probiootikumide üldlevinud toimed:

  • Mõju immuunsüsteemile: probiootikumid mõjutavad immuunsüsteemi mitmete erinevate toimeradade kaudu.

  • Seedemikrobioota tasakaal: probiootikume on enim kasutatud mikrobioota tasakaalustamiseks ja erinevate kõhulahtisuste ennetamiseks.

  • Laktoositalumatuse leevendamine. Mõju seisneb inimorganismi varustamises piimasuhkru seedimiseks vajaliku ensüümiga.

  • Toiduallergiad: Probiootikumidel on võime leevendada immuunsüsteemi ülereageerimist toidu komponentidele, sh piimavalgule.

  • Kasvajate riski vähendamine: probiootikumide toime jämesoole vähiriski vähendada põhineb mikrobioota tasakaalustamises ja kahjulike metaboliitide tekke kahandamises.

Probiootikumi mõiste (kreeka keeles „elu poolt“) võttis kasutusele 20. sajandi alguses Nobeli preemia laureaat Metchnikoff, uurides piimhappebakterite rolli tervise edendamisel.

Erilisemad omadused on:

Südameveresoonkonna tervise toetamine.

  • Kolesteroolitaseme langetamine, LDL oksüresistentsuse suurendamine: kolesterool on organismi funktsioneerimisel oluline, kuid liigne kolesterooli tase on üks südame-veresoonkonna haiguste riskitegur. Mõningatel probiootikumidel on võime mõjutada kolesteroolitaset. Näiteks BioCC OÜ poolt arendatud piimhappebakter L. plantarum Inducia® suurendab LDL-kolesterooli vastupidavust oksüdatsiooniprotsessidele. See omakorda aitab vähendada veresoonte kahjustusi.

  • Vererõhu stabiliseerimine. Probiootikumidel on dokumenteeritud mitmeid vererõhu langetamise mehhanisme (sarnanevad vererõhu ravimite toimele). Näiteks BioCC OÜ poolt avastatud piimhappebakter L. plantarum Tensia® mõjutab vererõhku tootes veresooni lõõgastavat lämmastikmonooksiidi, ACE-inhibiitorite sarnase toimega di- ja tripeptiide, jm. Seega võib probiootikumide tarbimine olla kasulik hüpertensiooni ennetamiseks.

  • Antioksüdantne aktiivsus: teatud probiootikumidel on võime neutraliseerida reaktiivseid hapnikuosakesi ja langetada ateroskleroosi riski. Kliiniliste uuringutega on teaduspõhiselt tõestatud L.plantarum Inducia® selline toime. Probiootikumid võivad vähendada südame-veresoonkonna haiguste tekke võimalust.

  • Mittenakkuslikud soolepõletikud: sh. Crohni tõve vaevuste (kõhupuhitus ja -valu) leevendamine erinevate omadustega probiootiliste mikroobide kombinatsioonide poolt. Probiootikumid võivad olla kasulikud mittenakkuslike soolepõletike leevendamisel.

  • Suu tervishoid: igemehaigused on ühed levinumad terviseprobleemid. Probiootikumid mõjutavad suuõõne mikroobikooslust, aidates ennetada kaariest ja parodontiiti. Probiootikumid võivad olla kasulikud suuõõne hügieeni täiendamiseks.

Probiootikumid on tervisele kasulikud elusad mikroobid, mille tarbimine on ohutu ja tõhus viis tugevdada immuunsust, tasakaalustada seedetrakti mikrobiootat, leevendada seedeprobleeme, vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski ja ennetada suu- ja igemehaigusi. Probiootikumid on saadaval erinevates toiduainetes ja toidulisandites, mille valikul tuleks arvestada nende kvaliteeti, koostist ja annust. Probiootikumide tarbimine on soovitatav eriti stressirohketel perioodidel, antibiootikumiravi ajal ja reisimisel. Probiootikumid on tarbijale kättesaadavad ka piimatoodetes (jogurt, juust, keefir) ja toidulisandina (pulbrid, kapslid).

Märtsis leiad Nordwise® toidulisandid Apotheka, Benu ja Südameapteekides soodushindadega!