FÄNNIVAD MUUSIKALE: Kristiina, Karina ja Aive (vasakult) paistavad oma kollastes pluusides muusikalietendusele kaasa elades kaugele.Foto: Andres Treial
Uudised
23. juuli 2001, 23:00

"Muusikalid "Linnupuur" ja "Vampiiride tants" muutsid meie elu huvitavaks!"

"Tulime kevadel muusikali "No, no Nanette" etenduselt Linnahallist, olime rõõmsad ja laulsime kõva häälega. Siis, trammipeatuses tekkiski mõte muusikalifännide klubi loomiseks," seletavad koolitüdrukud Kristiina, Karina ja Aile.

Viiest asutajaliikmest kolm, Kristiina Jalasto (16), Karina Madar (16) ja Aile Alveus (14) väänasid tulevase klubi nime nii- ja teistpidi, kuni lõpuks leidsid, et Muusikalifännide Klubi (MFK) kõlab kõige paremini. "Tegime järgmisel päeval koosoleku Otsa kooli all asuvas kohvikus ja vaidlesime täiest kõrist selle üle, mis nimi tuleks panna. Mina ütlesin Muusikalifännide Klubi ja Kristiina võttis mul sõnasabast kinni," meenutab Aile nimepanekuga kaasnenud vaevusi.

Fännid said Kristiinast ja Karinast pärast "Linnupuuri" lavale tulekut, nad käisid seda viis korda vaatamas. Aile muusikalivaimustus algas "Vampiiride tantsuga", mida ta on näinud kaheksa korda. "Ühel korral pidin ma peaaegu koju jääma, olin haige. Aga nii suur tahtmine oli minna ja ma üldse ei kahetse, et läksin," räägib Aile.

Enne neid lemmikuid olid tüdrukud küll mõnda muusikali näinud, aga nagu Karina ütleb, "vaatasin ühe korra ära, ja oligi kõik." Kristiina lisab: "Just sellest ajast, kui me mitu korda nägime üht etendust, algas fännimine."

Mida tähendab muusikalifänlus?

Aile: "Põhimõte on selles, et on inimesed, keda me austame ja tahame neile näidata, et nad teevad kõike väga hästi, on tublid ja lähevad õiges suunas."

Kristiina: "Kaasa elada on tore, sest näitlejatel on hea meel, kui keegi saalis karjub või vilistab, nii et inimesed hakkavad rohkem kaasa elama. Tagamõte on see, et me saame näitlejatega tuttavaks."

Karina: "Kui viia etenduse lõpus lilli, siis näitlejad rõõmustavad. Internetis on meil kodulehekülg ja paljud noored saavad teada, et selline klubi on olemas. Hiljem lähevad nad võib-olla ka muusikali vaatama, nii et kaudselt me tõstame noorte kultuuritaset."

Eestis nähtutest on Karina lemmik "Linnupuur", Kristiinal ja Ailel "Vampiiride tants" ja "Väike õuduste pood". Kui esimesed kaks on mängukavast kadunud, siis "Väike õuduste pood" tuleb augusti lõpus uuesti Draamateatri repertuaari. Lemmiknäitlejad on Kaire Vilgats, Taavi Teplenkov (kes asub eraldi Taavi-kategoorias), Bert Pringi ning tantsijatest Märt Agu. Plaadilt kuulavad tüdrukud "Ooperifantoomi", "Evitat" ja teisi Andrew Lloyd Webberi muusikale, sest "Webber on tegija".

Kollaste pluusidega klubi

Klubi loomise kohta ütlevad tüdrukud, et see oli naljaga pooleks, aga väheke tõsine ka: muusikale vaadates olid tüdrukutel tekkinud oma lemmikud ja nad tahtsid neile silma jääda. Soov välja paista tekkis osaliselt ka seetõttu, et nad ise ei saanud muusikalis kaasa mängida. Prooviesinemisel on käinud kõik tüdrukud, aga siiani pole neid valitud. "Mulle anti isegi lootust, võeti pilt ja öeldi, et helistage kindlasti tagasi. Siis ma natuke lootsin, aga..." ohkab Kristiina.

Ühesugused pluusid mõeldi välja selleks, et silma paista. Algselt kavandasid nad lillat värvi pluusid, aga et poes seda värvi polnud, tuli valida kollane. Kuigi klubil on hetkel kokku 11 liiget, pole peale asutajaliikmete keegi endale veel pluusi teinud. Kui keegi küsiks, annaks neiud logo ja liige saab endale ise pluusi teha lasta. "Siis me oleks nagu suur kamp, mis järjest suureneks, ja lõpuks on terve Linnahall kollaseid pluuse täis," unistab Karina.

Autogrammikütid tüdrukud pole, kuigi nende kollastelt särkidelt võib leida mitme näitleja allkirju, ei ole see neile esmatähtis.

Klubiga liitumisest ja selle tegevusest

Koduleheküljelt

www.mfkhomestead.com/

võib leida pilte ja juttu tüdrukute lemmikmuusikalide ja näitlejate kohta ning klubi põhikirja. Kodukülje tegija Kristiina kurdab, et külg on algeline, sest ühtegi arvutifriiki nende klubis veel pole. Liikmeks astumine on tasuta. Tüdrukud plaanivad, et kui liikmeid juurde tekib, võiks edaspidi kokkusaamisi korraldada. Klubiga liituda saab kodulehekülje ja everyday.com portaali kaudu, kus lingi "Klubid" all on olemas Muusikalifännide Klubi külg.

Lauljad peavad klubi heaks algatuseks

Läinud reedel Bonnies&Clyde´is kontserdil "We are family" laulsid koos paljud Muusikalifännide Klubi (MFK) iidolid. Mida nemad klubi kohta arvavad?

Näitleja Taavi Teplenkov: "Tore, kui selliseid klubisid tehakse. Alati on tore, kui fänne on. MFK neidusid tean nägupidi, olen nendega suhelnud. Nad toovad mulle tihti peale etendust lilli. "

Laulja Lauri Liiv: "On positiivne, kui inimesed midagi täiel rinnal fännivad ja teevad seda, mis neile meeldib. Laval olijatel on selle üle ainult hea meel. Kuigi ma ise olen muusikalifänn, ei kavatse ma klubisse astuda, vaid proovin neile lavalt midagi pakkuda. Nõu ja abi võivad nad minult ikka küsida. Nii palju oleme me kokku puutunud, kui ma olen muusikalides kaasa teinud ja nad on vaatamas käinud ning lilli toonud."

Laulja Kaire Vilgats: "Miks mitte sellist fänniklubi teha. Nad käivad meid vaatamas ja saadavad sagedasti lilli. Saalis on nad teistest häälekamad ja see on tore."

Laulja Maiken, klubi liige: "Tunnen tüdrukuid isiklikult ja sain neilt meili, et selline klubi on loo-dud. Vaatasin klubi kodulehekülge ja panin ka ennast liikmeks kirja. Mulle meeldib, et nad on nii noored ja ise selle klubi teinud. Mina teen oma esimese muusikalirolli sügisel esietenduvas etenduses "Hüljatud"."