TARBEKLAASI UHKUS: Tarbeklaasi hinnatud unikaaltooted, mille on kujundanud Eino Mäelt, Tiia-Lena Vilde, Elve Tauts, Peeter Rudaš, Pilvi Ojamaa, Mirjam Maasikas, Ingi Vaher ja Mihhail Mišalagin.Foto: Remo Tõnismäe
Inimesed
9. juuni 2023, 17:50

Kildudega sillutatud tee läbi Eesti klaasiajaloo – Hütist meie oma meistriteni

GALERII | „See on aja küsimus, millal meil jälle uus Lorup või Tarbeklaas tegutsema hakkab.“

Klaasitootmine on Eesti pikima ajalooga tööstusharu. Läbi nelja sajandi on seda toorainemahukat ja keerulise tehnoloogiaga materjali valmistatud enam kui poolesajas siinses ettevõttes. Esimesi eesti rahvusest klaasimeistreid aga hakati koolitama alles 1925. aastal. Eesti Ajaloomuuseumis on veel nädala jagu võimalik imetleda ja uudistada näitust „Klaasimeistrid. Eesti klaasitööstuse ajalugu“. Õhtuleht käis näitusel siis, kui näituse kuraator Anne Ruussaar viis läbi viimase kuraatorituuri.

„Klaas on tuleviku materjal ja ökoloogilisest jalajäljest rääkides on see ka erakordselt roheline materjal – 100% taaskasutatav, kuid taaskasutusel selle väärtus ei vähene,“ räägib Ruussaar. Ta märgib, et kuna klaasi on keeruline valmistada, siis oleneb selle kvaliteet suuresti meistri oskustest. Näitus valmis eelmisel aastal, mille ÜRO kuulutas rahvusvaheliseks klaasiaastaks.

Edasi lugemiseks: