ELU MAGUSAKS: „Näe, võta nüüd kommi!“ sirutab 105aastane Lonni juttu ajades ikka ja jälle kommikarbi lahkelt külalisele lähemale. Tema elus on olnud kibedaid ja pisaraist soolaseid aegu, aga praegu on kommikarp laual ning sellest tuleb rõõmu tunda ja suu magusaks teha. Foto: Robin Roots
Inimesed
9. juuni 2023, 09:35

105aastase Leontine pika ea ja õnneliku kooselu knihv: „Kui teed palju tööd, pole aega elu keeruliseks mõelda!“ (4)

„Kui ei ole midagi teha, siis on elu keeruline, aga kui teed tööd, on elu lihtne ja pole aega seda keeruliseks mõelda. See on jumala tõsi! Näe, võta kommi! Võta, pane tasku ka!” ütleb Rakveres elav 105aastane Leontine Kollom lõbusalt ja sirutab kommikarbi juba teab mitmendat korda nii kindlameelse lahkusega külalise poole, et ei jää muud üle, kui veel üks kompvek põske pista.

„Kaheksakümneni võiks inimene ikka elada. Aga miks mina nii kaua pean elama? Oma meelest pole ma elus midagi kurja teinud, aga võib-olla mõtetes olen,“ mõtiskleb Leontine. Tema hääles pole pahameelt ega kurbust. Võib-olla vaid pisut väsimust. Mälestustesse ta end ei uputa, homse pärast ei muretse, surma ei karda. Ta saab siiani üksinda oma kodus hakkama ja kõrgest kodutrepistki lähedaste toel enda jalal alla. Kui vaja, teeb ka ise oma lemmiktoidu lihasousti pliidil valmis.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99