Foto: Nele Suurna
Inimesed
1. juuni 2023, 17:32

KATKEND RAAMATUST | Ingvar Villido: „Mõni inimene võib ka sõna otseses mõttes armastusest sõltuvusse sattuda.“ (1)

„Sinu domineerivad emotsioonid võivad mõju avaldada ka kehakujule,“ kirjutab koolitaja Ingvar Villido oma uues raamatus. „Inimene, keda juhivad stimuleerivad emotsioonid nagu kannatamatus ja närvilisus, võib sageli olla sihvakas. Kui aga domineerivad laiskus, lein või pettumus, võib see keha kogukamaks vormida. Emotsioonid võivad muuta alakeha saledaks ja ülakeha turskeks või vastupidi.“

Eile, 31. mai, õhtul tutvustas teadliku muutuse kunsti õpetaja Ingvar Villido Solarise Apollos oma uut raamatut „Teadvuse praktiline kasutamine: kuidas vabaneda emotsioonide kammitsaist ja nautida elamise rõõmu“. Esitlus tõi raamatupoodi ligi kakssada inimest, kelle seas oli nii fänne, koolitusel osalejaid kui ka lihtsalt uudistajaid, kes lisaks autogrammile soovisid ka autoriga vestelda.

Õhtuleht jagab katkendit Villido uuest raamatust:

„Emotsioonid, mis su elus kõige sagedamini aktiveeruvad, vormivad sinu iseloomu. Kui näiteks keegi nimetab sind laisaks, võivad sellise iseloomustuse põhjuseks olla su emotsioonid nagu ükskõiksus või tuimus. Kui kellegi kohta öeldakse, et ta on keevaline, võivad selle põhjuseks olla tema sagedased viha või rahulolematusega seotud emotsioonid. Ning kui sõbrad peavad sind pessimistiks, võib sellise iseloomu põhjus peituda hirmu või kahtlusega seotud emotsioonides. Mõnikord üritame oma emotsionaalseid omadusi või käitumist muuta. Kas oled vahel proovinud mõnd uut omadust juurutada või vanast harjumusest lahti saada? Võibolla ei ole sa rahul sellega, et kipud söömisega liialdama, üle magama või vihastud tihti. Enamik inimesi on vähemalt korra või paar elus proovinud mingeid sedalaadi käitumisviise muuta. Kas ka sina oled kogenud siis takistusi, ponnistanud edasi ning lõpuks ikkagi alla andnud? Sageli tulevad vanad harjumused tagasi, sest nende algne põhjus on endiselt alles. Alateadvuse jõud ja mõjuvõim on järeleandmatu. Sellele vaatamata on iseloomu võimalik muuta, sest see koosneb emotsioonidest.

Miljardid emotsioonisõltlased

Kõikidest meie planeedil elavatest inimestest on 99% emotsioonidest sõltuvuses. Tuntud filosoof ja kirjanik Robert Solomon kinnitab: „Me satume emotsioonidest sõltuvusse. See biokeemiline süst muutub meile hädavajalikuks. Viha on siin suurepäraseks näiteks ja mõni inimene võib ka sõna otseses mõttes armastusest sõltuvusse sattuda, nagu populaarses laulus. Head näited on ka kurbus, armukadedus ja veel paljud emotsioonid.“

Inimeste emotsionaalne sõltuvus on lõputu ja avaldub igas eluvaldkonnas.

Järgnevalt mõned üldtuntud nähtused ja nende emotsionaalsed ajendid, mis võivad ka sulle tuttavad olla.

• Meeldib ja ei meeldi, tahan ja ei taha, pean ja ei tohi – kõik sellised dilemmad tulenevad emotsioonidest.

• Motivatsioon saab alati alguse mõnest emotsioonist.

• Kokkupõrked inimeste või gruppide vahel sisaldavad alati emotsioone: viha, eneseõigustus, raev, vihkamine.

• Armastus on üks kõige tähelepanuväärsemaid emotsioone, millel on võim vallutada ka terveid rahvaid.

• Nii poliitikas kui äris lähtuvad inimesed emotsioonidest nagu ahnus, iha, konkurents ja kadedus, teostades poliitikaid, mis on sagedasti kasulikud neile endile või nende kogukonnale.

• Ebaõiglus sütitab kättemaksuhimu, mis omakorda toodab uusi samalaadseid emotsioone.

Ühiskonna emotsionaalne manipuleerimine

Üldiselt ei ole emotsioonid inimkonna vaimsesse arengusse kuigivõrd panustanud, ometi peavad peaaegu kõik kultuurid neid väärtuslikuks. Liialdamata võib öelda, et emotsioonid on suurim epideemia, mis inimkonda ja loodust juba tuhandeid aastaid laastab. Kõikjal maailmas annavad praegused generatsioonid oma emotsionaalsed kompleksid üle järgnevatele põlvkondadele, määrates ära nende suhtumised ja käitumisviisid. Vaenulikkus, mis käivitab sõdu, koduvägivald, looduse hävitamine – kõige selle taga on päritud emotsioonid. Kogu kultuur elab emotsioonidel. Emotsioonid juhivad majandust ja mõjutavad miljardite inimeste elu ning tegevust – poliitikat, kaubandust, sotsiaalseid suhteid. Emotsioonide mõju teadvustamine aitab selgitada kõiki neid ülemaailmseid hädasid, millega me silmitsi seisame.

„Teadvuse praktiline kasutamine: kuidas vabaneda emotsioonide kammitsaist ja nautida elamise rõõmu“ on aasta eest inglise keeles ilmunud raamatu „Practical Consciousness: Freeing Yourself from Emotional Addiction to Live a More Joyful Life“ tõlge. Ingliskeelne raamat jõudis USA Amazoni veebikaubamajas nädal pärast ilmumist mitmes enesearenguraamatute kategoorias bestselleriks.

Ingvar Villido on alates 1992. aastast õpetanud teadlikkuse rakendamise tehnikaid ja kriya joogat õpilastele üle kogu maailma. Ta on koolitaja, autor ja Lilleoru keskuse ning sihtasutuse Practical Consciousness asutaja. Tema esikraamat „Emotsioonid. Inimkonna suurim sõltuvus“ jõudis 2018. aasta Eesti raamatumüügi edetabelite tippu.