Foto: Erakogu
Raamat
27. mai 2023, 12:00

LUGEMISSOOVITUS | Tee rahaga rahu – Jaapani moodi

Kui kõik Marie Kondo koristamise ja asjadest vabaks laskmise ideed on juba kasutust leidnud, aga näpud endiselt sügelevad, on hea jätk Ken Honda teos „Õnnelik raha“ (Rahva Raamat, 2023), kus Jaapani menukaim enesearengu õpetaja selgitab, kuidas rahaga sõbraks saada.

Ehkki Ken Hondat nimetatakse sageli rahaguruks, ei ole ta viimase aastakümne jooksul keskendunud mitte eeskätt sellele, et aidata inimestel rohkem raha teenida, vaid püüdnud eelkõige aidata neil üles leida juba nende käsutuses olevad vahendid, mille abil muuta oma elu ja suhet rahaga. Praktilises ja lihtsas keeles kirjutatud raamatus selgitab zen-miljonär, kuidas saavutada rahaasjades meelerahu.

„Õnnelik raha“ ei ole klassikaline eneseabiraamat sellest, kuidas oma finantsseisu parandada, pigem keskendub see just meie suhtele rahaga. Honda räägib ka sellest, kuidas paljud meist ei oska rahaga ümber käia selle tõttu, mida me lapsepõlves raha kohta õppisime. Nagu ikka, saab kõik alguse lapsepõlvest – tuleb välja, et sama kehtib ka raha puhul.

Raamatut lugedes tekib tunne, et Hondale ei ole tähtsaim raha, mida ta teenib, vaid hoopis suhted. Ta tuletab meile meelde, et me oleme juba rikkad, aga enamik meist ei mõista seda. Samuti rõhutab ta, et me peame alati raha tänama: nii siis, kui me raha saame, kui ka siis, kui me seda ära anname.