Õhtulehe koolilehtede konkursil krooniti Eesti sisukaimaks koolileheks treffneristide õpilasleht Miilang. Fotol Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov ja Hugo Treffneri Gümnaasiumi koolilehe Miilang toimetus: Jaan Artur Viirsalu, Markus Kaur, Miia Isabel Anipai ja Iris Tõnismaa.

Video: Karol Kaldoja
Inimesed
28. aprill 2023, 13:59

ÕL VIDEO | ÕHTULEHT LEIDIS NOORED MEEDIATÄHED! Eesti ägedaim koolileht on treffneristide Miilang

„Olime väga õnnelikud, natukene üllatunud. Natuke ka ootasime häid uudised,“ kirjeldab Hugo Treffneri Gümnaasiumi koolilehe peatoimetaja Iris Tõnismaa, millised emotsioonid võidust teada saades toimetust valdasid. Nimelt krooniti just treffrenistide õpilasleht Miilang Õhtulehe korraldatud konkursil Eesti ägedaima sisuga koolileheks.

„Mina olen isiklikult uhke kogu meie toimetuse üle. See oli meie esimene leht sel aastal, saime oma uue toimetusega esimest korda kõike koos teha. Väga vahva oli,“ kommenteerib sisukaima koolilehe peatoimetaja. Mida plaanitakse ette võtta 1000eurose auhinnarahaga, pole toimetus veel kokkuleppele jõudnud. „Eks me järgmisel koosolekul räägime sellest,“ sõnab ta.

Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov ja Hugo Treffneri Gümnaasiumi koolilehe Miilang toimetus: Jaan Artur Viirsalu, Markus Kaur, Miia Isabel Anipai ja Iris Tõnismaa.

Foto: Robin Roots

Kas peatoimetaja hinnangul kaasneb Miilangu tegemisega ka draamat ja viimase minuti ärevust? „Oleneb lehest. Näiteks jõululehega oli see, et viimasel päeval pidin ikka õiendama: „Teeme nüüd! Davai-davai!“ Mõni lehenumber saab aga jällegi juba enne tähtaega valmis.“

Koolileht valmib noorte vabast ajast, kuid mingi tasu on ikkagi ka – nad saavad selle tegemisega kirja ühe koolikursuse. Küljendaja Markus Kaur toob välja veel ühe boonuse: „Koosolekutel saab kommi ka!“

Kas Miilangu peatoimetaja Iris on kuri? Lehejuht naerab ja sõnab: „Enda arust mitte.“ Markus lisab: „Äkki peaksid just olema?“

Iris mõtleb korraks ja nendib, et siis, kui tähtaegadest kinni ei peeta, on ta ikkagi kurjem kui tavaliselt. „Siis hakkan inimesi sõnumitega pommitama.“ Mitte ei helista? „Mul ei ole kellegi numbrit!“ teatab moodsa aja peatoimetaja.

Küljendaja Jaan Artur Viirsalu on ka ise reporteritelt artikleid sisse nõudnud, et toimetajad saaks need ära toimetada ja siis tema need tühjadele lehekülgedele paigutada. „Mõned kirjutajad aga ei vastagi, jätavad isegi seen’i peale,“ kurdab noormees. 

Iris meenutab, et üks äge lugu Miilangu veebiportaali jaoks sündis siis, kui reporterid Treffneri gümnaasiumi õpetajate juures mardisandis käisid. „Mardisandid helistasid ühele õpetajale, et on tema ukse taga. Õpetajat polnud aga kodus ja ta jooksis kuskilt kõrvaltänavast kohale, et mardid saaksid talle laulda.“

Mõlemad tiitlid tartlastele

Õhtulehe korraldatud „KOOLILEHTEDE KONKURSS 2023“ võistlusel riisusid koore Tartu koolid. Sisukaima koolilehe tiitli (peaauhind 1000 eurot ning seikluslik üllatus Nõmme või Pirita seikluspargilt) võitis Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpilasleht Miilang.

Tugevatest koolilehtedest tõstab Õhtuleht veel esile: Gustav Adolfi Gümnaasiumi Ausõna, Lähte ÜG Lügemik, Läänemaa ÜG Sinisulg, Paide Gümnaasiumi Novus, Tartu Jaan Poska Gümnaasiumi Sihker ning Tartu Waldorfgümnaasiumi Oma Allikas.

Meisterliku artikli auhinna võitis auhinna Kristin Tõnisson haarava intervjuu eest Jaan Poska Gümnaasiumi direktor Mari Roostikuga.

Sisukatest artiklitest tõstab Õhtuleht esile ka järgnevaid töid: Annabel Agasild „Suur ja väike Tamm“, Miia Isabel Anipai „Linnuvaatlus aatriumis“, Reena Mikser „Paljastavad piparkoogid“, Rebekka Katariina Vihurila „Armastuseruum - intervjuu Epp Kärsiniga“, Oskar Põldvee „Oskari koolinädala kokkuvõte 16.01-22.01.2023.“, Eke Tooming „Nädal Delfi kommentaariumis“, Kaisa Vaher „Klassikalised kaaslased bussipingil“.

Õhtulehe eriauhinna sisuka ning huvitava põhikoolilehe eest võitis Paide Hillar Hanssoo Põhikooli õpilasleht OliOn. 

Žüriisse kuulusid: Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov, Õhtulehe popkultuuri osakonna juhataja ja ajakirjanik Geidi Raud, Õhtulehe popkultuuri osakonna toimetaja ja ajakirjanik Helen Reinhold, uudistetoimetuse juhataja Dannar Leitmaa, tasulise sisu juht Hindrek Pärg, sporditoimetuse juhataja Mart Treial, arvamustoimetuse juhataja Manona Paris ja eluosakonna juhtaja Katrin Roht.