SINIVERELISED: Skandaalne Hannoveri prints Ernst August (47) koos abikaasa, Monaco printsessi Caroline´iga.Foto: All Over Press
Maailm
28. juuni 2001, 23:00

Rahva ees urineerimine maksab printsile miljoni

Hannoveri prints Ernst August tegi aasta tagasi ajalugu sellega, et urineeris maailmanäitusel EXPO 2000 Türgi paviljoni seina juures. Nüüd nõuab prokurör printsilt üks miljon marka (kaheksa miljonit krooni) trahvi.

Monaco printsessi Caroline´iga abielus olev Hannoveri prints Ernst August on tuntud skandalist. Kui tavaliselt annab ta voli rusikatele, siis läinud aasta 15. juunil tekitas ta piinlikkust maailmanäitusel EXPO 2000 Türgi paviljoni juures urineerimisega.

Maailmanäitusel viibis ta aukülalisena Monaco päeval. Kohal olid ka nii tema abikaasa kui Monaco vürst Rainier III ja kroonprints Albert.

Tunnistajate sõnul oli Ernst August pruukinud ohtralt alkoholi ja teel Monaco paviljonist Saksamaa paviljoni käskis ta kella 11 paiku limusiini kinni pidada, väljus sellest, kõndis ihukaitsja saatel Türgi paviljoni juurde ja urineeris seal, pööramata vähimatki tähelepanu imestunud näitusekülastajatele.

Puhkes suur skandaal

Üks Türgi paviljonis viibinud maailmanäituse külastaja haaras fotoaparaadi ja jäädvustas toimunu läbi akna filmilindile. Lugu jõudis kohe ka Saksa ja Türgi ajakirjanduse veergudele. Selle asemel, et vabandust paluda, asus prints rünnakule.

Ta helistas korduvalt loo avalikustanud Saksamaa suurima ajalehe Bild toimetusse, eitas urineerimist, ähvardas toimetuse töötajaid ja sõimas roppude sõnadega telefonitoru võtnud naistöötajat. Printsi rõvetsemine jäi lindile ja Bild avaldas selle kõigile lugemiseks.

Lisaks ilmus seal amatöörfoto, millel printsi veelaskmine oli selgelt näha. Puhkes rahvusvaheline skandaal. Türgi peaministri erasekretär ütles: “Türgi avalikkus on šokeeritud. Ma arvan, et see prints on haige inimene.” Teema püsis Saksamaa ajakirjanduses nädalaid. Rahvas hakkas Ernst Augusti kutsuma pissi-printsiks.

Kolm trahvikviitungit

Nüüd läheb asi kohtusse, sest prints keeldub prokuröri nõutud miljonilise trahvi maksmisest. Lisaks tuleb kohtus arutusele veel kaks printsile saadetud trahvikviitungit. Nii peksis Ernst August läinud aasta jaanuaris

India ookeanis Keenia idarannikul asuval Lamu saarel poolsurnuks sakslase, saarel diskoteeki pidava Münchenist pärit arhitekti Josef Brunnlehneri.

Vabaõhudiskoteek asus printsi villast linnulennul poolteist kilomeetrit eemal, kuid sealt tulnud vali muusika viis Ernst Augusti sedavõrd endast välja, et ta otsustas olukorra lahendada omakohtu korras. Prints võttis kaasa 15 kivide ja kaigastega relvastatud kohalikku ja läks karistusretkele. Pealtnägijate sõnul hoidsid kuus mustanahalist Brunnlehnerit kinni ja Ernst August peksis teda kasteediga. Brunnlehneril murdus kuus ribi ja ta toimetati haiglasse. Selle vahejuhtumi eest nõutakse printsilt 1,2 miljonit marka kahjutasu.

Kolmanda trahvisumma, 800 000 marka, tahab prokurör Ernst Augustilt välja nõuda pressifotograaf Sabine Breueri löömise eest jalaga 1998. aasta augustis Salzburgis. Kokku teevad need kolm trahvikviitungit kolm miljonit marka (24 miljonit krooni).

Varem on Ernst Augusti kohtulikult karistatud 1998. aastal. Siis tuli tal maksta 15 000 marka kaameramehele, keda ta oli vihmavarjuga löönud, ja lisaks veel 90 000 marka kohtukulude katteks.