Suurbritannia Luterliku kiriku õpetaja Meelis Süld.Foto: Robin Roots
Kommentaar
9. aprill 2023, 07:53

MEELIS SÜLD | Kas kirikud ärkavad üles märkama ja tegutsema? Kristus ei heitnud kedagi kõrvale. See on radikaalne tänagi (3)

Ülestõusmispühad tuletavad meelde, et tunneli lõpus kumab valgus. Et uus algus on võimalik, kannatused lõpevad, köidikud purunevad. Surmast saab ärgata ellu. Ajaloolise Jeesuse ülestõusmine, millesse ristirahvas usub, seab kiriku ette küsimuse, mida see sõnum tähendab 21. sajandi inimese jaoks. Kas ülestõusmine peaks ka kirikut üles äratama ja milline võiks olla kiriku roll meie kaasajal?

Hiljuti kogunesid Euroopa luterlike kirikute esindajad Inglismaale Oxfordi, et mõelda läbi teemad, millega Luterlik Maailmaliit (LML) ja selle liikmeskirikud peaksid lähiaastatel tegelema. Euroopa piirkonna ühisavalduses, mis saadetakse üleilmsele LMLi üldkogule sügisel, jäi pinnale lubadus toetada õiglase rahu saavutamist Ukrainas ning mure populismi, autoritaarsuse ja marurahvusluse laialdase tõusu pärast. Eritähelepanu all olid inimõigused, sooline võrdõiguslikkus, vaimne tervis, aga samuti üleilmne kliimakriis.

Edasi lugemiseks: