AINULT EMAGA KALLISTATI: „Lapsevanemad said minu meelest veidi ülekohtuselt hagu,“ arvab Anne, et ajad olidki teistmoodi ja pigem võiks film aidata mõista, et kallistamine polnud kombeks.

Foto: Indrek Lelumees
Eesti uudised
4. aprill 2023, 12:24

NAGU ELEKTER KÄIS LÄBI! „Savvusanna sõsarate“ film kiskus esile Võru naiste endi rängad kogemused (7)

Kuidas mõjus Võrumaa naistele kuulus film naistest, kes suitsusauna rüpes ilmaasjadest rääkisid? „Savvusanna sõsaraid“ vaadanud vanaema Liisul käis rinnust ja kõhust nagu elekter läbi: „Mul tekkis suur äratundmine, et ma ei ole ainus, kes elas sellist elu.“ Hea seegi, et jagatud mure jääbki sauna, aurustub tossuga välja.

Võrumaa naine Liisu (68) läks filmi vaatama puhta lehena, ilma et oleks enne midagi uurinud. Ka nendelt paljudelt tuttavatelt, kes olid filmi juba näinud, ei tahtnud ta selle kohta midagi kuulda „Ma põhimõtteliselt ei lugenud arvustusi ega intervjuusid, sest tahtsin ise oma arvamuse kujundada. Tahtsin vaadata täpselt seda, mida mina näen ja mida ma sealt avastan. Mul ei olnud mingit ootust,“ seletab ta. Niipalju oli Liisuni jõudnud, et filmis on paljad naised. Veel mõtles ta enne filmi, et kui pealkirjas on „sõsarad“, siis peab seal olema kamp ühtehoidvaid naisi.

Edasi lugemiseks: