Aimar Ventsel.Foto: Aldo Luud
Inimesed
25. märts 2023, 07:00

Aimar Ventsel: „Eestis on segane arusaam, et kõik mittevene rahvad Venemaal unistavad vabadusest ja vihkavad venelasi. Tegelikult ei ole nii.“ (3)

„Eestis on segane arusaam, et kõik mittevene rahvad Venemaal unistavad vabadusest ja vihkavad venelasi,“ lausub Aimar Ventsel, etnoloog ja sotsiaalantropoloog. „Tegelikult ei ole nii. Enamik neist inimestest on Venemaa kodanikud ja Venemaa patrioodid. Neile on selgeks tehtud, et suur kodumaa on ohus, sest lääs tahab seda tükeldada ja vallutada. Pole vahet, kas oled nanai, jakuut või Tveri venelane – propaganda on su ajud ära pesnud ja sa usudki kõike seda.”

Aimar Ventsel, Tartu ülikooli arktiliste kultuuride keskuse uurija-professor ja etnoloogia kaasprofessor on aastaid tegelnud jakuutide kultuuri ja identiteediga, olnud välitöödel ka neenetsite, hantide, evenkide või dolgaanide ehk siis asiaatide seas. Siber on tema kirg. Igas mõttes. Ning ta teab, et hoolimata poliitikute kujutelmast Venemaa lagunemisest rahvusriikideks pole säherdune stsenaarium võimalik. Nii ei ole ka ette näha, et ühtäkki saaks jakuutide Sahha vabariigist lääne mudeli järgi toimiv iseseisev rahvusriik.

Edasi lugemiseks: