Chaim Topol „Viiuldaja katusel“ võtetel.

Foto: Phillip Jackson/ANL/Shutterstock/Vida Press
Inimesed
9. märts 2023, 10:09

VIDEO | Suri Hollywoodi muusikali „Viiuldaja katusel“ täht Chaim Topol

87 aasta vanuses on surnud nimekas Iisraeli näitleja ja laulja Chaim Topol, kelle tuntuim roll on piimamees Tevje Hollywoodi muusikalis „Viiuldaja katusel“ (1971). Laval oli ta Tevjet kehastanud viiel aastakümnel.

Laialdaselt vaid perekonnanime järgi tuntud Topol suri The Guardiani teatel kolmapäeval oma Iisraeli kodus pereliikmetest ümbritsetuna. „Viiuldaja katusel“ tähe poeg oli hiljuti kinnitanud uudist, et Topolil diagnoositi mullu dementsus.

Iisraeli president Isaac Herzog nimetab oma järelehüüdes lahkunut andekaks näitlejaks, kes vallutas palju lavu nii Iisraelis kui võõrsil, täitis kinoekraanid oma lummaga ning puges vaatajatele sügavale südamesse.

Briti lehe teatel mängis Topol „Viiuldaja katuse“ lavaversioonis lausa viiel aastakümnel ning rehkendas kunagi, et oli rolli esitanud üle 3500 korra. Esimest korda kehastus ta viiekümnendates eluaastates piimameheks 1966. aastal - 30aastaselt. 1971. aasta Hollywoodi film tõi Topolile parima meespeaosatäitja Kuldgloobuse ning Oscari nominatsiooni. 2009. aastal rolliga hüvasti jättes oli Chaim Topol oma tegelaskujust märksa vanem.

1981 mängis Topol koos Roger Moore'iga Bondi-filmis „For Your Eyes Only“.

Eestisse jõudis Tsaari-Venemaa juutide pagendamisest kõnelev „Viiuldaja katusel“ 25. märtsil 1989 - päeval, mil möödus 40 aastat märtsiküüditamisest Eestis. Georg Malviuse lavastuses Tevjena hiilanud Jüri Krjukov (1954 - 1997) oli oma tegelaskujust samuti umbes paarkümmend aastat noorem.