Foto: Erakogu
Inimesed
13. märts 2023, 08:48

„VAIMSELT TERVEKS“ | Kogemusnõustaja Silver: sügav depressioon ja ärevushäire ei lasknud mul igapäevaelust enam osa võtta. Peas olid vaid mure-, ellujäämis- ja suremismõtted (37)

Aina rohkem tõstetakse maailmas vaimse tervise olulisuse teadlikkust. Ka meie oleme andnud oma panuse podcast’ide sarjaga „Vaimselt terveks”. Tänases saates on meil külas Silver Kleimann-Leimann, kellel on diagnoositud psühhootiliste sümptomitega sügav depressioon ja generaliseeritud ärevushäire. Hetkel on mees tänu asjakohasele ravile ning täielikule elustiilimuutusele parimas seisundis kui iial varem.

Vaimse tervise mured hakkasid Silverile endast märku andma juba kooliajal. „Siis aga polnud seda teadlikkust, et märgata ja panna tähele, et see pole normaalne, kui tunned end ärevana vaat et iga päev. See pole okei, kui mõtled mõtteid, et huvitav, kas ma enda järgmist sünnipäeva näen. Ma olin toona 15 või 16,“ meenutab Silver oma teismeiga.

„Kui aga kõik kokku varises ja tekkis sügav depressioon ja ärevushäire, mis ei lasknud mul igapäevaelust enam osa võtta – selle alguspunktiks olen enda esimest ja kõige õudsemat paanikahoogu, pärast mida polnudki maailm enam endine,“ sõnab ta.

Paanikahoogu kirjeldab ja järgmiselt: „Reaalselt oli selline tunne, et hakkan surema ja tahaks selle tunde eest kuskile ära põgeneda, ent mitte kuskile pole minna, sest see tuleb minu enda seest. Samas ümbrus oli turvaline, kõik täiesti tuttav – mitte mingit ohtu polnud. See tuli lihtsalt mittekuskilt. Ilmselt ka minu elustiililised valikud viisid mind tol ajal sinna punkti.“

Ajapikku muutusid nii ärevus- kui paanikahood Silveri elu igapäevaseks osaks. See tegi igapäevased toimingud – nagu tööl käimise – võimatuks.

Oma taastumise teekonnal on Silver kordi ebaõnnestunud ning ka tagasi musta auku langenud. Ometi on mees nüüd vaimselt paremas kohas kui iial varem.

Kuidas ta seda suutis? Kuidas end taolises madalseisus aidata?

Kuula Õhtulehe podcasti „Vaimselt terveks“!