„Puuduta mind“ - saatekülaline Jüri Lina; saatejuhid Anu Saagim ja Sirje Presnal

Puuduta mind
18. märts 2023, 15:25

„PUUDUTA MIND“ 268. SAADE | Jüri Lina: „Ilmselt ei ole aeg veel küps, et minu lavastus „Katarsis tardumuskrampides“ võiks laiema Eesti avalikkuse ette jõuda.“ (2)

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele pühendunud ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi külaliseks on Jüri Lina - eesti kirjanik, publitsist, muusikaprodutsent, filmirežissöör ja kultuuritegelane, keda ajakirjanduses on nimetatud vandenõuteoreetikuks. Jüri Lina on eriliselt köitnud vastuste otsimine eksistentsialistlikele küsimustele, esoteerilistele mõistatustele ja vaimsuse kriisi põhjustele, salapärastele nähtustele ning salaseltside tegevuse valgustamine.

Vaata videointervjuud!

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele pühendunud ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi külaliseks on Jüri Lina - eesti kirjanik, publitsist, muusikaprodutsent, filmirežissöör ja kultuuritegelane, keda ajakirjanduses on nimetatud vandenõuteoreetikuks. Jüri Lina on eriliselt köitnud vastuste otsimine eksistentsialistlikele küsimustele, esoteerilistele mõistatustele ja vaimsuse kriisi põhjustele, salapärastele nähtustele ning salaseltside tegevuse valgustamine. Vaata videointervjuud!

Jüri Lina (74) Tartus. Ta avaldas 1960.-70. aastail artikleid, arvustusi, tõlkeid ning koostas raadiosaateid, mis väljendasid ENSV võimureile ebameeldivaid vaateid. Sai 1975 avaldamiskeelu. Pärast tõsiseid konflikte KGBga pidi Lina 1979. aasta aprillis siirduma Helsingisse ja sama aasta augustis Rootsi. KGB polkovnik Valdur Timusk ähvardas teda vaimuhaiglasse paigutada, kui ta NSV Liidu territooriumilt ei lahku, sest tal oli pidevaid kokkupuuteid Eesti Demokraatliku Liikumise esindajatega, sealhulgas Sergei Soldatovi ja Tunne Kelamiga ning aktiivselt tegutsenud vabadusvõitlejatega, sealhulgas Mart Nikluse ja Enn Tartoga. Enda poliitilist jälitamist kirjeldab Jüri Lina üksikasjaliselt teoses „Öised päevad“ (Stockholm, 1983, 2005).

Eesti Raadio, Ameerika Hääl, Raadio Vaba Euroopa, Top-raadio ja Kuku-Raadio on eetrisse andnud rohkem kui pool tuhat Jüri Lina koostatud saadet ja saatelõiku. Ta on avaldanud rohkesti tõlkeid, artikleid ja arvustusi nõukogude ajakirjanduses kuni avaldamiskeeluni 1975. aasta aprillis. Ometi esines ta kodumaises ajakirjanduses, kasutades varjunimesid. Hulk kirjutisi on ilmunud ka Ameerika Ühendriikides, Iisraelis, Inglismaal, Kanadas, Prantsusmaal, Rootsis, Soomes, Saksamaal ja mujal. Ta on pidanud ettekandeid Eestis, Venemaal, Soomes, Rootsis, Norras, Taanis, Berliinis, Belgias, Inglismaal, USA-s, Kanadas, Lätis ja Rumeenias.

Edasi lugemiseks: