Foto: Kaader videost
Eesti uudised
24. veebruar 2023, 10:52

VIDEO | Kallas, von der Leyen ja Stoltenberg kõnelesid ühisel pressikonverentsil (45)

Peaminister Kaja Kallas, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg andsid täna Stenbocki majas ühise pressikonverentsi.

Külalised osalesid hommikul riigilipu pidulikul heiskamisel Toompeal Kuberneri aias ning asetasid pärjad Vabadussõja Võidusamba jalamile. Nad osalevad ka Kaitseväe paraadil Vabaduse väljakul.

Peaminister Kaja Kallase sõnul on Eesti 105. sünnipäeval hea tunne olla sõprade keskel. „Eesti kõige tähtsam saavutus on vabadus. Eesti inimestel on vankumatu tahe kaitsta oma riiki. Ka meie kaitsekulutused on märkimisväärsed, tänavu ligi 3% SKT-st. Eesti vabadust ja julgeolekut aitavad hoida ka Euroopa Liit ning NATO. Juhtmõte „Ei iial enam üksi“ on kõik need aastad alates iseseisvuse taastamisest olnud Eesti välis- ja julgeolekupoliitika lähtekoht,“ märkis peaminister. 

Täna möödub aasta Venemaa täiemahulise sõja algusest Ukraina vastu. „Ka ukrainlaste vabadusvõitlus on kinnitus sellest, et vabadus on julgus ja see, kui sa ei ole üksi,“ ütles Kallas.

Peaminister Kallas tunnustas komisjoni president von der Leyenit ja NATO peasekretär Stoltenbergi juhtrolli eest Euroopa Liidu ning NATO ühtsuse hoidmisel ja Ukraina toetamisel. „Hallid alad Euroopa julgeolekus peavad jääma minevikku, sest need tekitavad ebastabiilsust ja viivad sõjani. Seetõttu toetab Eesti Ukraina liitumist nii Euroopa Liidu kui ka sõja järel NATOga,“ rõhutas Kallas. 

Samuti tõi peaminister Kallas kohtumisel esile, et Venemaa ründab Ukrainat, kuid tema sihik on suunatud kogu vaba maailma vastu. „Vabadus võidab kurja, varem või hiljem. Ajalugu on aga näidanud, et kurjuse võitmiseks tuleb riske võtta. Hirmul ei tohi olla kohta Ukraina toetamisel. Kui kardame Venemaa ähvardusi, ärkame palju ohtlikumas maailmas. Ukraina ei tunne hirmu. Meie siin ei tunne hirmu. Hirmu ei peaks tundma ka need, kellel on märksa paremad naabrid kui Venemaa. Ukraina võit on oluline, et murda Venemaa vallutussõdade lõputu ring,” sõnas Kallas. 

Kohtumisel arutati ka peaminister Kallase ettepanekut, kuidas saaks hankida ühiselt ja kiiresti Ukrainale nelja miljardi eest miljon suurtüki mürsku. „Euroopa Liit suutis COVID-kriisis üheskoos kiirelt ja innovaatiliselt reageerida. On aeg üles näidata samasugust leidlikkust ja kiirust ka laskemoona Ukrainasse saatmisel,“ selgitas Kallas. Samuti märkis peaminister, et lisaks Ukraina toetamisele on oluline, et Euroopa kaitsetööstus suudaks toota mahus, mis vastaks muutunud julgeolekuolukorrale.