Kreditexi tegevjuht Konstantin Esolainen

Foto: Sergei Zjuganov
Sisuturundus
17. jaanuar 2023, 09:00

Tiheda sõelaga laenuandjal Kreditex on makseraskustes klientide lepingute arv vaid üks protsent

Krediidi andmisega tegelevaid ettevõtteid on Eestis omajagu. Nende hulgas paistab silma AB Kreditex AS, mille tulemustele ja tegevuse alustele siinkohal valgust heidame.

Täielikult Eesti kapitalil põhinev ning Eesti omanikele kuuluv liisinguid ja hüpoteeklaene pakkuv ettevõte tegutseb juba 2009. aastast, see tähendab üle 13 aasta.

Täpselt seaduse järgi

Kogu selle aja jooksul on riik krediidiasutusi käsitlevas seadusandluses teinud suuri muudatusi ja selliste ettevõtete tegevuse üle kehtestanud varasemaga võrreldes palju suurema kontrolli. Alates 2016. aastast pidid kõik krediidiandjad ja -vahendajad endale taotlema Finantsinspektsioonilt tegevusloa. Ka Kreditex käis selle pika ja nõudliku protsessi edukalt läbi.

Firma tegevust reguleerivad krediidiandjate ja -vahendajate seadus, võlaõigusseadus, rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadus, mille järgimisest ja millega kooskõlas tegutsemisest Kreditex kinni peab.

Lisaks tegevusloa taotlemisele näeb krediidiandjate ja -vahendajate seadus krediidiandjatele ette ka teatud tingimused ettevõtte sisekorraeeskirjale. Selles osas on Kreditexis sisse seatud süsteem, mille abil sisekorraeeskirju lähtuvalt seadusest pidevalt korrastatakse.

Professionaalid tagavad hea tulemuse

Iga ettevõtte edu tagavad inimesed ja nii on see ka Kreditexi puhul. Ettevõtte juhtkond ja omanikud on laitmatu taustaga, finantsvaldkonda toetava haridusega ja kogenud tegijad. Sama kehtib ka laenuhaldurite kohta: Kreditexis on neist kaasa löönud koguni üle viie ja isegi üle kümne aasta ja varasemalt on neist enamusel kogemus pangas töötamisest.

Edukas juhtimine ja laenuhaldus on toonud kaasa ka silmapaistva näitajate kasvu nii varade puhasrentaabluse (ROA) kui omakapitali tootluse (ROE) ja käibe puhasrentaabluse osas. Kõnealused näitajad olid viimases auditeeritud majandusaasta aruandes vastavalt 3,96 protsenti, 14,29 protsenti ja 28,1 protsenti.

Makseraskuste vältimiseks efektiivsed süsteemid

Ettevõtte väljaantud laenude portfell kasvab pidevalt ja sealjuures on tegemist erakordselt kindlate klientidega, kelle puhul makseraskusi peaaegu ei teki. Probleemsete laenude osakaal Kreditexi portfellis jääb ligikaudu ühe protsendi juurde, kuid ettevõttes pingutatakse, et see oleks veelgi väiksem.

Selline turvalisuse tase on saavutatud mitmeid erinevaid võtteid osavalt kombineerides. Sõel on laenutaotlustele väga tihe, lepinguni jõuab neist vaid umbes viis protsenti. See on väga väike hulk, mis näitab, et Kreditex väljastab laene vastutustundlikult.

Esiteks kontrollitakse iga laenutaotleja tausta. Kreditex on maksevõime analüüsi arendamisse panustanud väga palju energiat ja teadmisi ning sellega saavutatud tulemus on väga tugev. Maksevõimelisuse kontrollimiseks on loodud korralik metoodika, kus lisaks sissetulekule analüüsitakse finantskäitumist alates võlgnevuste puudumisest kuni hasartmängude mängimise ja muude analoogsete riskideni.

IT-arendus aitab kvaliteeti tagada

Ühe osa efektiivsest maksevõime- ja taustakontrollist moodustavad kõrgel tasemel IT-lahendused, mida Kreditex pidevalt arendab. Ettevõttel on oma kliendihaldusprogramm, mis võimaldab paljusid asju teha automaatselt.

Näiteks registrid, mida laenutaotleja tausta uurimiseks kasutatakse, on kasutajaliidese abil kliendihaldusprogrammiga seotud. Andmete päringuid teostatakse nii rahvastiku-, pensioni-, maksehäireteregistritesse, kinnisturaamatusse kui mujale. Andmed töödeldakse automaatselt ja nii saavad inimlikud eksitused info analüüsimisel välistatud.

Kas laen aitab klienti?

Lisaks kliendi kohta info kogumisele jälgitakse Kreditexis ka seda, millisel eesmärgil klient laenu võtab, et see taotlejat tõepoolest ka abistaks. Ette on tulnud koguni olukordi, kus laenu taotlevad inimesed, kes on langenud petukõnede õnge. Kreditex loomulikult sellisel juhul laenu ei anna, kuid paraku pole kõik krediidipakkujad sama põhimõttelised.

Alati siiski kõiki probleemseid olukordi ennetada ei õnnestu. Kreditex toetab laenusaajaid aga ka siis, kui nad on ootamatult rahaliselt täbarasse olukorda sattunud. Eesmärgiks on aidata neil laenumaksed ikkagi võimalikult sujuvalt ära tasuda. Näiteks liitus Kreditex koroonaviiruse esimese laine ajal pankade initsiatiiviga ja pakkus oma klientidele väga soodsatel tingimustel maksepuhkust.

Kui maksepuhkusest ei piisa ja igakuised tagasimaksed osutuvad üle jõu käivalt suureks, tasub kaaluda restruktureerimist või makseperioodi pikendamist, et laenumakset vähendada. Finantsinspektsiooni tarbijaveebist https://www.minuraha.ee/ saab erapooletut infot, kuidas oma rahaasju korraldada. Üksnes usalduslikus koostöös saame leida häid lahendusi.

Tegemist on finantsteenusega. Enne lepingu sõlmimist tutvuge finantsteenuse tingimustega ja vajadusel konsulteerige meie spetsialistidega.