Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
6. jaanuar 2023, 11:18

Prints Harry räägib kõmuraamatus nii armuafääridest, kibedatest peresuhetest kui ka toimetulekust leinaga

Järgmisel nädalal ilmub prints Harry kauaoodatud mälestusteraamat „Spare“. Ehkki raamatu avalikustumiseni on veel mõned päevad aega, on mitmel pool meedias kirjeldatud juba Sussexi hertsogi kõmulisemaid meenutusi. Skandaalne teos rebib avalikkuse ette Harry kibeda pettumustunde kuninglikes peresuhetes, otsatu leina ema Diana surma järel ning ka pikantse paljastuse oma süütuse kaotamisest. BBC teatel prints Harry kõmuteoses kuninglikule perekonnale armu ei anna.

Ehkki kõmuraamatu käsikirja on selle avaldamise eel püütud kiivalt varjata, on see siiski meediasse lekkinud. Nõnda ongi mitmetes uudisteportaalides avaldatud raamatus kajastatavad kõmulisemad katkendid, andes üsna selgelt aimu, mida järgmisel nädalal avalduvast teosest oodata võib. Britid on Twitteri vahendusel juba arutadagi jõudnud: milleks lugeda raamatut, kui selle skandaalseimad palad juba meedias päevavalgel.

BBC kirjutatud arvustusest selgub, et Prints Harry memuaaride hulgast saab lugeda tema võimuvõitlusest vend Williami ja ülejäänud perekonnaga. Lisaks kirjeldab mees, kuidas ta ei soovinud, et tema isa Charles uuesti abielluks. Muuhulgas saab raamatust lugeda printsi armusuhete kohta. Mees avalikustab sellegi, kuidas kaotas 17aastaselt endast tunduvalt vanemale naisele oma süütuse.

Milline on Harry meelsus kuningliku perekonna vastu, saavat lugejale selgeks juba raamatu esimestel lehekülgedel. Nimelt on teos pühendatud Harry abikaasale Meghanile ja nende lastele Archiele ja Lilibetile. Loomulikult on pühenduses märgitud ka ema Diana. Ometi aga ei ühtegi tänusõna isa Charlesile, vend Williamile ega tolle abikaasale Catherinele.

BBC teatel saab raamatus ilmsiks viha ja kibedus, mida on Harry suure osa elust tundnud. Harry kirjeldab, et tema elus domineerivad siiani ärevus ja paanikahood, mille põhjused seisnevad juba maast madalast avalikkuse ees elamisest ja esinemisest.

Lisaks kõmulistele paljastustele – muuhulgas räägib mees küllaltki avameelselt ka kokaiini pruukimisest – rebib Harry lahti sügavaimad südamesopid, paljastades, millist valu põhjustas temas ema Diana traagiline hukkumine.

Harry mälestused on kirja pannud J. R. Moehringer. Ameerika kirjaniku abil jõudsid 2016. aastal avalikkuse ette ka Nike kaasasutaja ja endise juhi Phil Knighti memuaarid „Shoe Dog“.

Enne raamatu ilmumist andis Harry kaks teleintervjuud, ühe Briti telekanalile ITV, teise USA teletähele Anderson Cooperile. Treileris kinnitas prints: „Tahaksin oma isa tagasi saada, tahaksin oma venna tagasi saada.“ Kuid ITV intervjueerijale Tom Bradbyle ütles Harry: „Nad pole ilmutanud vähimatki soovi leppimiseks.“ Pole küll selge, kas prints viitab kuninglikule perele.