KAS SEE ON LÕPP? Peeter Jalakas: „See ei ole lõpp. Kõik kestab edasi. Selle vanalinna pärast ei lõpe veel meie püha üritus.“

Foto: Martin Ahven
Inimesed
6. jaanuar 2023, 13:28

30 aastat Rataskaevus tegutsenud teater kolib uuel aastal Telliskivi linnakusse

Miks Von Krahli teater vanalinnast kaob? Peeter Jalakas: põhjuseid on palju

Von Krahli teatris 9. detsembril esietendunud August Kitzbergi „Libahunt“ tähistas selle teatri ühe olulise perioodi lõppu. Nimelt, kui Von Krahl „Libahundiga“ kolm aastakümmet tagasi Rataskaevu tänava majas alustas, siis lavastuse uusversioonist saab teatri sümboolne lõppjaam, sest järgmisel aastal lõpetab Von Krahl selles majas tegevuse. 

„Eks ta natuke kurvaks teeb, sest tegelikult on selles majas Rataskaevu tänavas 80 aastat järjepanu teatrit tehtud. Meie 30 aastat ja enne meid pool sajandit Paul Pinna nimeline rahvateater. Kunagi, väidetavalt, jõudis siia otsapidi ka Aggio Bachmanni Hommikteatri tegevus. Nii et selles mõttes on natukene kahju, et teatri hing siit majast kaob, aga mis siis ikka. Tegemist on ju kaduva kunstiga,“ märgib teatrijuht Peeter Jalakas, kelle käe all sündinud „Libahundi“ lavastusega 31. oktoobril 1992. aastal avati Von Krahli teater.

Kui paluda teatrijuht Jalakal kirjeldada Von Krahli teatri nägu nende 30 aasta jooksul, vastab teatrijuht, et Von Krahli teater on tänapäevase teatrimõtte kodu ja erinevate stiilide ristumispaik.

Ometi kolitakse oma senisest kodust Rataskaevu tänaval minema. Jalaka sõnul on põhjuseid selleks mitmeid.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99