HELILOOJA, KES INSPIREERUS TÄHISTAEVAST: Urmas Sisaski loomingus on tähtsal kohal klaveritsükkel „Tähistaeva tsükkel“, millega ta alustas juba 28aastaselt ja mida ta nimetas oma elutööks. Aastal 2018, kui ta klaveritsükli lõpetas, oli ta oma ülesande küllaga täitnud.

Foto: Ahto Sooaru / Ekspress Meedia
Inimesed
18. detsember 2022, 20:00

Suri helilooja Urmas Sisask (09.09.1960 – 17.12.2022)

„Urmas Sisaski produktiivsus oli hämmastav, aga talle oli sisse programmeeritud ka väga suur eluenergia. Eks ta kulutas seda ka tugevalt.“ (2)

„See, et Urmas meist nii varakult pidi lahkuma, on meile kõigile väga suur kaotus,“ tõdeb pianist Lauri Väinmaa, helilooja Sisaski sõber ja kolleeg. „Urmas elas oma loomingus. Läbinisti. Ta elas omas maailmas, tähtede ja universumi maailmas. Vahel tunduski, et see maailm on talle olulisem kui see, mis teda siin maa peal ümbritseb.“ Väinmaa lisab, maisesse varasse suhtus sõber jahedapoolselt: „Ta nautis küll head sööki ja jooki, ent maine vara ei olnud talle sugugi tähtis. Nii ta oligi justkui rändur selles maailmas.“

Helilooja, kes inspireerus tähistaevast, muutis selle oma elutööks. Sõna otseses mõttes. „Urmase loomingus on tähtsal kohal klaveritsükkel „Tähistaeva tsükkel“,“ räägib Väinmaa, kelle sõprus Sisaskiga sai alguse õige ammu. Toona oli Väinmaa 27aastane, Sisask temast aasta vanem.

Edasi lugemiseks: