2022. aasta Eurovisioni lauluvõistluse võitja Kalush Orchestra.

Foto: Reuters/ Scanpix
Tele
22. november 2022, 18:07

TOHOH! Eurovisioni lauluvõistluse hääletussüsteem läbib olulise muutuse

Alates 2009. aastast pole Eurovisioni lauluvõistluse hääletussüsteemis suuremaid muudatusi toimunud. 2023. aastal Liverpoolis toimuva võistluse hääletussüsteem saab olema aga varasemast tunduvalt erinev: nimelt saavad televaatajad otsustusprotsessis rohkem võimu kui iial varem.

Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) teatel selguvad poolfinaalidest suurde finaalsaatesse pääsevad riigid üksnes televaatajate otsustamisel. Lemmikute poolt on võimalik hääletada üle maailma. Rahvusvahelistest ekspertidest koosneva žürii hääled mängivad rolli üksnes finaalsaates, kus lõpptulemuse otsustamiseks liidetakse žürii hääled televaatajate häältega.

„Terve oma 67aastase ajaloo vältel on Eurovisioni lauluvõistlus oma aktuaalsuse ja põnevuse säilitamiseks pidevalt arenenud. Need muudatused tunnistavad saate tohutusuurt populaarsust, andes maailma suurimale muusikasõu publikule rohkem võimu,“ kommenteeris Eurovisioni lauluvõistluse tegevjuht Martin Österdahl.

Publik saab oma lemmikute poolt hääletada SMS-i, telefonikõne või Eurovisioni lauluvõistluse mobiilirakenduse kaudu. Fännid, kes pole pärit Eurovisioni osalejariikidest, saavad oma arvamust avaldada spetsiaalse veebiplatvormi kaudu, kasutades hääletamise eest maksmiseks krediitkaarti.

2023. aasta Eurovisioni lauluvõistlus toimub 9., 11. ja 13. mail Liverpoolis. Mõlemast poolfinaalist hääletavad televaatajad edasi finaali 10 riiki. Finaalis lisanduvad neile suurriigid Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Hispaania ja Ühendkuningriik. Finaali pääseb ka möödunud aasta võitjariik Ukraina.