Joonas Tamm.

Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
20. november 2022, 22:56

Eesti parimaks jalgpalluriks valiti esmakordselt Joonas Tamm

Estonia kontserdisaalis peetud jalgpalligalal kuulutati välja tänavused parimad vutimehed- ja naised. Parimaks meesjalgpalluriks valiti esmakordselt Joonas Tamm.

Klubijalgpallis oli Tammel keeruline, ent tegus aasta. Mullu suvel liitus ta Ukraina kõrgliigas mängiva Poltava Vorsklaga, kuid oli Venemaa algatatud sõjategevuse tõttu sunnitud riigist lahkuma. Märtsis liitus Tamm laenulepingu alusel FC Floraga. Juulis liikus ta edasi Rumeeniasse, kus sõlmis lepingu 26kordse meistri Bukaresti FCSB-ga. Klubi jõudis ka konverentsiliiga alagruppi, kus tuli paraku leppida neljanda kohaga. Tamm arvele kogunes kolm mängu, sealhulgas kuulus ta algkoosseisu kohtumises Inglismaa kõrgliigaklubi West Hamiga.

Koondise eest käis 30aastane Tamm väljakul kuues kohtumises ja tegi kõik mängud kaasa algusest lõpuni. Ühtlasi sai ta kirja värava, kui aitas rahvuste liigas teenida 2 : 0 võidu San Marino üle.

Tamm kogus Eesti jalgpalliliidu ja Eesti jalgpalliajakirjanike klubi ringküsitlusel 154 punkti, edestades kindlalt Karol Metsa ja Henri Anieri.

Aasta meesjalgpalluri hääletuse tulemused:

1. Joonas Tamm 154 (39 esikohta)
2. Karol Mets 80 (11 esikohta)
3. Henri Anier 74 (13 esikohta)
4. Mattias Käit 53 (4 esikohta)
5. Konstantin Vassiljev 46 (4 esikohta)
6. Karl Jakob Hein 23 (2 esikohta)
7. Rauno Sappinen 6 (1 esikoht)
8. Zakaria Beglarishvili 5 (1 esikoht)
9. Markus Soomets 5
10. Mihkel Aksalu 3 (1 esikoht)
11. Ragnar Klavan 2
12.–16. Vlasi Sinjavski, Rocco Robert Shein, Sergei Zenjov, Sten Reinkort, Andre Frolov 1

Eesti aasta parimaks naisjalgpalluriks valiti esimest korda naiste koondise ja Como (Itaalia) ründaja Vlada Kubassova.

Eesti jalgpalliliidu ja Eesti jalgpalliajakirjanike klubi ringküsitluse teel toimunud hääletusel edestas Kubassova esikolmikus Inna Kiss-Zlidnist ja Lisette Tammikut. Naiste koondist esindas Kubassova tänavu kuues kohtumises ning lõi kolm väravat.

Foto: Liisi Troska / EJL

Kubassoval on edukas aasta olnud ka klubitasandil, sest tänavu maikuus kindlustati Comoga Serie B võit ning seeläbi tõusti uueks hooajaks Itaalia kõrgeimasse liigasse Serie A-sse. Augustis alanud uue liigahooaja jooksul on ta Como eest väljakul käinud kõigis üheksas kohtumises ning saanud kolmel korral ka jala valgeks.

Albert Vollrati nimelise aasta treeneri auhinna võitis neljandat aastat järjest Tallinna FC Flora peatreener Jürgen Henn. 

Henni juhendamisel teenis Tallinna FC Flora meeskond meistritiitli, kui 36 mänguga nopiti Premium liigas 31 võitu, 4 viiki ja vaid 1 kaotus. Sellega edestati lähimat jälitajat lausa 18 punktiga. 

Foto: Liisi Troska / EJL

Hääletusel edestas Henn Paide linnameeskonna peatreenerit Karel Voolaidi ning FC Flora naiskonna ja tüdrukute U17 koondise peatreenerit Aleksandra Ševoldajevat. Lisaks said hääli noormeeste U19 koondise peatreener Alo Bärengrub, meeste A-koondise peatreener Thomas Häberli, naiste koondise peatreenerid Sirje Roops ja Anastassia Morkovkina ning meeste rannajalgpalli koondise peatreener Aleksei Galkin. 

Premium liiga hooaja parimaks mängijaks 2022. aastal valiti Tallinna FC Flora poolkaitsja Konstantin Vassiljev, kes edestas Tallinna FCI Levadia poolkaitsjat Zakaria Beglarishvilit ja Paide linnameeskonna mängijat Robi Saarmat. 

Vassiljev esindas Florat tänavu 31 Premium liiga kohtumises ning aitas meeskonna kindla tiitlivõiduni: lähimat jälitajat edestati 18 punktiga. 13 tabamusega oli Vassiljev meeskonna suurim väravalööja ning kogu liiga arvestuses paigutus ta neljandale kohale. 

Foto: Liisi Troska / EJL

Parim mängija valiti meeskondade peatreenerite hääletusel, kes nimetasid oma esikolmikud: esikoht teenis 3, teine koht 2 ja kolmas koht 1 punkti. Hääletada ei saanud oma võistkonna mängijate poolt. Võrdsete punktide korral sai parema koha mängija, kes oli teeninud rohkem kõrgemaid kohti. 

Naiste meistriliiga hooaja parimaks valiti ründaja Emma Treiberg, kes edestas Tallinna FC Flora mängijaid Jaanika Volkovit ja Lisette Tammikut. 

Treiberg mängis hooaja esimeses pooles JK Tallinna Kalevi ridades ning liikus suvises üleminekuaknas nende lähirivaali Saku Sportingu ridadesse, kellega teeniti liigas hõbemedalid. Tipuründajana tegutsev Treiberg lõi 23 mänguga muljetavaldavad 40 väravat, millega kerkis väravaküttide edetabeli tippu. 

Foto: Liisi Troska / EJL

Parima valimisel osalesid naiste meistriliiga võistkondade peatreenerid ja kaptenid. Tõsi, Põlva FC Lootose ning Tuleviku ja Suure-Jaani ühendnaiskonna esindajad ja Tallinna Kalevi peatreener loobusid häälte andmisest. 

Eesti aasta meesjuunioriks valiti esmakordselt koondise poolkaitsja Markus Soomets. 

22-aastane Soomets esindas tänavu meeste A-koondist viies mängus, kui kuulus kõigis kohtumistes algkoosseisu ja sai kirja täisminutid. Klubitasandil aitas Soomets Tallinna FC Floral tulla Eesti meistriks, kui tegi kaasa 35 mängus. 

Parima meesjuuniori valib tavapäraselt jalgpalliliidu juhatus ning Soomets edestas napilt väravavahti Karl Jakob Heina ja samuti esikolmikusse jõudnud kaitsjat Maksim Paskotšit. Lisaks teenisid hääli Rocco Robert Shein, Robi Saarma ja Kevor Palumets. 

Eesti aasta naisjuunioriks valiti naiste koondise ja Tallinna FC Flora poolkaitsja Jaanika Volkov.

17aastane Volkov tegi sel aastal läbimurde naiste koondises, kui kuulus oma debüütmängus juunis algkoosseisu ning käis kokku väljakul seitsmel korral. Aasta alguses esindas ta neljal korral ka neidude U17 koondist ning lõi ühe värava.

Tallinna FC Flora särgis pidas Volkov sel hooajal 30 kohtumist ning lõi aasta peale 14 väravat, millega aitas võistkonnal tulla Eesti meistriks ning teenida Balti liigas hõbemedalid. Lisaks kuulus Volkov põhikoosseisu mõlemas naiste Meistrite liiga kohtumises ning lõi Racing Unioni vastu ka värava.

Esiliiga lõppenud hooaja parima mängija tiitli teenis FC Nõmme Unitedi ründaja Egert Õunapuu, edestades Daniel Lutsu ja Roman Sobtšenkot. 

Õunapuu lõi FC Nõmme Unitedi särgis Esiliigas sel hooajal 36 väravat ning oli väravaküttide edetabeli kindel liider. Hooaja kuuendal tabelireal lõpetanud Nõmme Unitedit esindas ta 26 kohtumises. 

Foto: Liisi Troska / EJL

Esiliiga B hooaja parim mängija on JK Tabasalu ründaja Tristan Pajo, kes edestas hääletusel Kenlou Laasnerit ja Maksim Kalimullinit.

Pajo esindas Tabasalu tänavu 29 Esiliiga B kohtumises ning lõi 30 väravat, millega oli väravaküttide edetabelis teine. Tabasalu lõpetas hooaja teisel kohal, millega tagati järgmiseks aastaks koht astme võrra kõrgemas Esiliigas.