Fännid toovad raskelt teenitud raha raskelt suurel hulgal kinodesse. Kas film seda siiski väärt on?

Foto: AFP/Scanpix
Film
14. november 2022, 13:04

ARVUSTUS | „Must Panter: Wakanda igavesti“ – kas leinalaul langenud kangelasele või hoopis Marveli kinoversumile? (1)

„Must Panter: Wakanda igavesti“ on kinodes, mis tähendab, et tänase seisuga on Marveli superkangelaste kinoversumi ülipikk neljas faas selja taga. Neliteist aastat, 30 filmi ja 8 seriaali on tekitanud fännides väsimust, sest kogu selle toodangu vaatamine on muutunud omamoodi tööks. Neljas faas oli Marveli ja Disney jaoks suhteliselt võimatu missioon, kuna esimest kolme faasi imeliselt vedanud tegelased on nüüd kadunud.

Varem oli tunda igal sammul, et kusagil varjudes on kellegi detailne plaan ning täpselt nii see ka oli. Kevin Feige viis kõik MCU plaanid ellu ja „Avengers: Endgame“ (2019) andis fännidele, mida lubatud – lõpu. 

Rahamasinat Disney kinni keerata ei soovi, seega kõik läheb aga muudkui edasi. Neljas faas on olnud üldises plaanis suur pettumus, sest enam ei ole seda „kõik on plaanipärane“ tunnet. Samal ajal mõistan, et uute tegelaste ehitamine võtabki kaua aega, ning sellepärast me Marveli filme eelistame DCEU-le. (DC koomiksite laiendatud kinofilmide universum).

Olen kõva häälega kritiseerinud Disney selgelt sotsiaalpoliitiliselt laetud projekte nagu „She-Hulk“ ja „Ms. Marvel“ või naljaks pööratud armastatud karaktereid nagu Thor ja Hulk. Halvad stsenaariumid, kus lamedad ühekihilised karakterid tõmbavad ennast üles juba armastatud kangelasi alla rebides ja häbitu fännide mõnitamine ideega, et iga kriitika on „vihkamine ja trollimine“, on tekitanud Marveli ja fännide vahele lõhe. Ja õhus on küsimus – kas MCU on suremas või lausa juba surnud? Kas „Must Panter: Wakanda igavesti“ matab T'Challaga koos hoopis terve Marveli kinoversumi?

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99