Foto: Erakogu
Inimesed
8. november 2022, 14:15

KOLMAS BEEBI TULEKUL! Juutuuber Laura Klauzer: lapsed on teinud mind kordades paremaks inimeseks, kui varem olin

Laura Klauzer ja Tony Suurtee on paljudele ilmselt tuttavad YouTube'i kanalilt Laura&Tony vlogid, kus nad jagavad enda igapäevategemisi ja pereelu. Noortel on kaks last – viieaastane Lunaly ja kolmeaastane Noora ning peagi liitub nendega kolmaski tütar. „Kõik tundub nii loomulik ja kuna olen alati olnud aus ja avatud inimene, tuleb enda elu jagamine kuidagi eriti lihtsalt,“ tunnistab Laura.

Perekond jagab juba kaua oma igapäevategemisi sotsiaalmeedias, nii YouTube’i kanalil, Instagramis kui ka TikTokis. „Olen juba noorest peale end aeg-ajalt filminud ja fotograafia on minu kirg, sest need mälestused, mis jäävad videosse või pilti, on asendamatud,“ räägib Laura. Aastatel 2015-2016 jälgis ta palju välismaiseid juutuubereid ning vaatas just vlogi stiilis videoid – sealt tekkis tahtmine ka ise lõpuks kaamera soetada ja filmima hakata. 2016. aasta maikuus lisaski Laura enda esimese video YouTube’i.

„Algus oli küll hirmuäratav, sest ma kardan kriitikat, aga õnneks siiani ei ole ma seda peaaegu üldse saanud,“ tunnistab ta.

Laura räägib, et enda elust võrdlemisi palju avalikult jagada pole tema jaoks üldse raske. „Kõik tundub nii loomulik ja kuna ma olen alati olnud aus ja avatud inimene, tuleb enda elu jagamine kuidagi eriti lihtsalt. Jälgijad on kõik mu jaoks nagu sõbrannad, kelle käest nõu küsin või kellele ma miskit kurtma lähen.“

Peagi kolmelapseline perekond 

Laural ja tema elukaaslasel Tonyl on kaks last ning peagi liitub nendega kolmaski tütar. „Kui esimene laps ära sündis, olin mina kindel, et ta jääb ka ainukeseks, sest sünnitus oli nii raske. Mees aga tahtis tol hetkel kolme last. Aeg läks edasi ja mu sünnitushirm möödus ning tahtsin siiski veel lapsi,“ räägib ta. 

„Elu on väga ilus“ rõõmustab Laura. „Lapsed on piisavalt suured ja tublid, enamiku ajast saavad paljude asjadega ise hakkama. Minu suurim roll on praegu neid rahustada, kui nad tülli lähevad, ja õpetada, kuidas nad saaksid vaidluse või tüli korral ise seda lahendada.“

KOLMAS LAPSEOOTUS: „Oodatud on ta igal juhul, lihtsalt salakaval neiu tegi hoopis endale sobivad plaanid.“

Foto: Erakogu

Laura tunnistab, et kolmandast rasedusest teada saades tabas teda esialgu šokk. „Me ei osanud seda üldse oodata, plaanisime kolmandat last proovima hakata alles sügisel, et ta sünniks järgmise aasta suve alguses. Mul endal oli nii kindel plaan paigas, aga siis sain hoopis juba juunikuus positiivse testi vastuse ja see ehmatas ära, et kõik ei läinudki nii, nagu plaanisin. Oodatud on ta igal juhul, lihtsalt salakaval neiu on ja tegi hoopis endale sobivad plaanid.“

Kuigi kolmanda tütre sünni eel valdab Laurat suur ootusärevus, on meel veidi ka kurb. „Tean, et see on mu viimane rasedus ja beebi, aga selle arvelt naudin kõike veel rohkem. Suuremad lapsed on ka juba valmis vanema õe rolli täitma – käivad musitavad ja kallistavad mu kõhtu ning küsivad pidevalt, millal beebi juba tuleb,“ ütleb Laura. 

Rasedused on Laural kulgenud võrdlemisi lihtsalt – kahe esimese raseduse ajal iiveldas ainult paar nädalat, kolmanda rasedusega polnud isegi seda väga. Selle asemel oli aga suur väsimus. „Raseduse lõpud on ilmselt kõigil rasked, aga midagi väga hullu pole olnud ja loodan, et seekord ka mitte,“ lausub ta. 

Oleme vanematena pigem lapsemeelsed.Laura Klauzer

Laura sõnul on emadus õpetanud talle kannatlikkust ja mõistmist. „Neid omadusi mul väga ei olnud enne lapsi. Ma ei ole siiani 100 protsenti ajast megakannatlik ja -mõistev, aga lapsed on teinud mind kordades paremaks inimeseks, kui varem olin,“ tunnistab ta.

Vanematena on Laura ja Tony enda arvates pigem lapsemeelsed. „Lollitame koos lastega ega võta kõike liiga tõsiselt,“ selgitab Laura. „Samas, kui laps tuleb minu käest küsima mingit tõsisemat küsimust, näiteks surma kohta, siis vastan talle ikka ausalt. Lihtsalt natuke lapselikumas võtmes. Mulle ei meeldi lastele nii-öelda valetada või keerutada selliste teemade ümber.“

Kuidas on Laural ja Tonyl lapsevanemate roll jagunenud? „Enamiku kodustest töödest teen siiski mina ära, sest mees on päeval tööl. Kui aga raseduse tõttu on raskemad päevad ja ma pole päeva lõpuks suutnud näiteks koristada, siis Tony alati aitab, kui töölt tuleb. Paljud asjad on meil ära jaotatud nii, et näiteks poes käimine on tema ülesanne ja hommikuti laste lasteaiaks valmis seadmine on üldiselt minu teha,“ vastab Laura.

Laste saamine paneb paarisuhte proovile

Laura nõustub, et laste saamine paneb suhte korralikult proovile – beebiga on alguses palju tegemist ning unetud ööd ja suur väsimus tekitavad kergelt pingeid. „Nendel hetkedel olen aga mõistnud, et kaaslasele tuleb oma tunnetest märku anda ja öelda, kui mul oli näiteks raske öö ning pole hetkel tuju. Siis saab kaaslane aimu, mis toimub, ja oskab vastavalt tegutseda, rohkem abi pakkuda või lohutada,“ räägib ta. 

Ilmselgelt tuleb suhtes ette ka raskemaid hetki, kuid Laura ja Tony on otsustanud kõigest teineteisega avatult rääkida. Just nii saab need raskused ka ületada. „Oleme palju rääkinud oma tunnetest – kuidas me tunneksime end suhtes paremini, mis aitaks meil rasketest hetkedest üle saada, ja siis vastavalt käitunud ja mõistnud teineteist,“ selgitab Laura. 

Ka iseenda võib laste kõrvalt sootuks ära unustada. „Emana tunned, et laps, kes ei suuda enda eest ise veel absoluutselt hoolitseda, vajab sind kõige rohkem ja siis sa ei mõtlegi nii väga enda peale sel hetkel. Vähemalt mina mitte ja seetõttu olen varem endalegi teadmata iseennast tahaplaanile jätnud,“ tunnistab Laura. 

„Samas kahe lapsega näen, et see aeg, kui nad vajavad sind kõige rohkem, on ikkagi nii lühike, ja ma ei muretse niivõrd selle pärast. Aeg-ajalt on ikka võimalik üksi ka beebi kõrvalt kodust välja saada ja sõbrannadega juttu ajada, mis aitab minul tassi täita,“ lisab ta.