INIMKOND HUVITAS: „Olen sügavalt huvitatud inimkonna teest, ajaloost, religioonidest, müstikast ja legendidest ning minu maailmapildis on kesksel kohal arusaam, et oleme selle tee esimesel astmel, kus inimkonda ootavad ees suured muutused,“ mõtiskles 1999. aastal sajandi 100 suurkuju hulka valitud Arrak ühes oma tuntumas essees.

Foto: Alar Truu
Inimesed
16. oktoober 2022, 20:10

Suri kunstnik Jüri Arrak (24.10.1936–16.10.2022)

Kai Arrak: „Võib kõlada õõnsalt, aga minu jaoks oli Jüri lahkumine ilus ja armas. Oma voodis. Mitte aheldatuna kuskil haiglas voolikute külge.“ (7)

„Jüri lahkus meie seast varahommikul oma kodus, oma voodis raamatut lugedes, kui ta süda jäi lihtsalt seisma. Võib öelda, et see oli lihtsalt üks hingetõmme, kui ma praktiliselt sekundi pealt sain aru, et nüüd ongi kõik,“ kirjeldab abikaasa Kai Arrak hetke, kui ta mõistis, et tema ning Eesti ühe kuulsama ja omapärasema maalikunstniku ja graafiku Jüri Arraku ühised maised teed on saanud lõpu.

„Loomulikult kutsusin veel kiirabi, saades siiski aru, et tegelikult pole siin enam midagi teha. Kui Jüri siit minema viidi, ütlesin talle veel igasuguseid ilusaid sõnu kaasa ning lubasin ta eest hästi hoolitseda nii siin- kui sealpool. Et ärgu vaid tema muretsegu,“ räägib Kai. Hästi rahulikult, mõõdetult ja vaikselt.

Edasi lugemiseks: