Foto: Envato Elements
Sisuturundus
3. oktoober 2022, 09:00

Kuidas kiirendada külmetusest paranemist?

„Külmetus tuleb kolm päeva, püsib kolm päeva ja läheb kolm päeva.”, „Kui nohu ei ravi, kestab see nädal aega; kui ravida, siis seitse päeva“ – nii öeldakse. Aga kas see on tõesti alati nii?

Ei pruugi olla. Kui reageerida esimestele külmetusetunnustele kohe ja asjatundlikult, võib külmetuse kestust oluliselt lühendada ja seeläbi kiiremini taastuda.

Kui kaua külmetus kestab, sõltub nakkuse põhjusest ja on individuaalne. Külmetushaiguse kulg sõltub ka organismi üldisest seisundist ja võimalikest kaasuvatest haigustest. Tavaliselt kestab külmetuse ägedam faas umbes kümme päeva.

Külmetushaiguse kulg

Kõige esmaseks külmetuse tunnuseks on tavaliselt nohu, mida põhjustavad viirused satuvad meie organismi piisknakkusena või otsese kontakti teel. Tekib uimasus ja tihti ka kurguvalu, edasi kurguvalu ja ägeneb nohu. Nina läheb kinni ja takistab hingamist. Tihti liigub haigus ülemistest hingamisteedest alumistesse, mis annab märku köhana. Algselt tekib kuiv ja ärritav köha, mida põhjustab ülemiste hingamisteede ärritus. Kurgus kõditav köha on kõige tüütum, sest mõnikord ei aita köhimine üldse ärritajast vabaneda. Edasi hakkavad bronhid tootma röga ja köha muutub produktiivseks ehk lahtiseks. Tihti on röga alguses sitke ja kleepuv, mida on raske välja köhida.

Loomulik kaitsesüsteem

Enamasti suudab organism end haigustekitajate eest ise kaitsta. Esimeseks barjääriks on hingamisteede limaskestad, mis kaitsevad end viiruste ja bakterite rünnaku vastu sekreedi eritamisega. Sissetungijad ümbritsetakse sekreediga ja transporditakse kehast välja. Kui aga limaskestade funktsioon on häiritud, ei suuda organism haigustekitajatega enam võidelda.

Hingamisteede nakkuste ravis on oluline aktiveerida organismi puhastusmehhanism. Selle saavutamiseks saab kasutada GeloMyrtol® forte kapsleid (taimne mürtool), mille toime on dokumenteeritud uuringutega.

Taimne mürtool

Klassikalised köharohud vedeldavad ja aitavad väljutada bronhides olevat röga, kuid nad ei mõju kinnisele ninale ja põskkoobastes olevale limale. Nohupreparaadid teevad küll nina lahti, kuid ei mõjuta köha.

Mürtool on taimsete eeterlike õlide segu, mille toime põhimõtteks on n-ö seespidine inhalatsioon. Peale kapsli sissevõtmist jõuab mürtool verre, kust eeterlikud õlid hakkavad erituma hingamisteede kaudu. Läbides ka kõige peenemad hingamisteede harukesed, lahjendab mürtool sitket röga, stimuleerib vedelama röga tootmist ning aktiveerib haigustekitajate väljutamist1. Röga koos haigustekitajatega väljutatakse kopsudest kiiremini ning hapnikuga varustatus paraneb, mõjutades soodsalt haiguse kulgu. Nohu korral alandab mürtool nina limaskesta turset, vähendab põletikku ja hoiab hingamisteed vabad.

Algavale külmetusele peab kohe reageerima. Varajane ravi on oluline, sest vastasel juhul areneb haigus edasi ja tulemuseks võib olla bronhiit, põskkoopapõletik või muu kaasuv haigus.

GeloMyrtol® forte (standartiseeritud mürtool) aitab kõigis külmetuse staadiumites.

Nõuanded GeloMyrtol® forte (standartiseeritud mürtool) kasutamiseks:

• Kasuta kohe külmetuse esimeste tunnuste ilmnemisel

• Kiirendab haigustekitajate eemaldamist hingamisteedest

• Takistab nakkuse levikut ülemistest hingamisteedest alumistesse3

• Aitab kõigis külmetuse staadiumites3

• Aitab vältida külmetushaiguse süvenemist

Sobib kasutamiseks ka raseduse ajal, pidades enne nõu oma arstiga

Tähelepanu lapsevanemad! Lastel kasutamiseks on apteegis olemas ka väiksemate kapslitega Myrtol (standardiseeritud mürtool).

Käsimüügiravim. Näidustus: sekreedi vedeldamine sinusiidi ja bronhiidi korral. Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Kaebuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

Tootja ja müügiloa hoidja: G. Pohl-Boskamp GmbH & Co. KG, Saksamaa. Täiendav informatsioon müügiloa hoidja esindajalt Eestis: OÜ KBM Pharma, Tähtvere 4, 51007, Tartu, Eesti. Tel 733 8080

 –––––

1 Cao L, Chen Y, Zhao Y, Zhang H, Wang S, Wang Z, Kang J. Effect of Myrtol standardized on mucus hypersecretion and clearance of Pseudomonas aeruginosa in a rat model of chronic obstructive pulmonary disease. Arzneimittelforschung. 2011;61(12):685-92 2 Lai Y, Dilidaer D, Chen B, Xu G, Shi J, Lee RJ, Cohen NA. In vitro studies of a distillate of rectified essential oils on sinonasal components of mucociliary clearance. American journal of rhinology & allergy. 2014;28(3):244-8. 3 Söllner B. Effektive pflanzliche Therapie zur Behandlung von Atemwegsinfekten. Journal für Pharmakologie und Therapie, 2018; 5/6: 142-146