VIIMSE TEEKONNA ALGUS: Charles III koos kuningliku pere liikmetega järgnemas pärast matusetseremoonia lõppu oma ema Elizabeth II kirstule. Kuninganna sarka katsid kuninglik lipp ning kroonijuveelid: impeeriumi riigikroon, riigiõun ja valitsuskepp.Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
20. september 2022, 07:00

Eile saadeti kahe jumalateenistusega viimsele teele Elizabeth II

„Maga, armsake, maga…“ Kuninganna suigutas igavesele unele isiklik torupillimees, kes talle igal hommikul äratuslaulu mängis

Elizabeth II matusetseremoonia tõi Westminster Abbey iidsete võlvide all kokku pereliikmed ja poliitmaailma vägevad, leina ja lootuse, eilse ja homse. Kui Ühendkuningriigi staažikaim monarh sai õnnistuste saatel taevaisa rüppe saadetud, kõlas intiimne torupilliviis „Maga, armsake, maga“. Kuninganna isikliku torupillimängija nukkerilus meloodia meenutas Elizabethi lapsepõlve Šotimaal – aga ka prints Philipit, kelle mullusel ärasaatmisel mängis torupill. Nüüd magavad Lilibet ja tema Philip üheskoos igavest und.

„Maga, armsake, maga“ Tema Majesteedi isikliku torupillimängija Paul Burnsi esituses pakkus esmaspäevasel suurejoonelisel matusetseremoonial Westminster Abbey kirikus liigutavat kontrasti koolitatud koorilauljate häältele ja pühalikule orelile. See oli sobilik austusavaldus kuningannale, kelle iga hommik algas kell üheksa torupillimuusikaga, kirjutab Tatler.com. Burns mängis oma käskijanna akna all 15 minutit, olgu siis Buckinghami palees, Windsori lossis või Šotimaa häärberites Balmoralis ja Holyroodhouse'is.

Üldjuhul tähistatakse Westminster Abbeys rõõmsaid sündmusi. 1066. aastast saadik, kui kuningaks sai William Vallutaja, on kõigi Inglise ja Briti monarhide kroonimine toimunud just seal. 1100. aastast saadik on Westminster Abbey võlvide all peetud 16 kuninglikku laulatust. 1947. aasta novembris ütles toona veel printsessi tiitlit kandnud Elizabeth seal jah-sõna oma väljavalitule prints Philipile. 2011. aasta kevadel laulatati Westminster Abbeys nüüdne troonipärija prints William ja Catherine Middleton.

Esimesed matuselised umbkaudu kahest tuhandest kutsutust hakkasid kirikusse jõudma juba mitu tundi enne matuseteenistuse algust.

Edasi lugemiseks: