AJALOOLINE HETK: George VI oma perega ja peaminister Winston Churchill tähistamas 8. mail 1945 koos brittidega Teise maailmasõja lõppu. 19aastane printsess Elizabeth (vasakul) kannab Naiste Kuningliku Sõjaväekorpuse vormi.Foto: Vida Press
Inimesed
19. september 2022, 06:00

KAKS GIGANTI: viimati korraldati Londonis riiklik matus Elizabethi usaldusisikule Winston Churchillile

Täna kell 13 Eesti aja järgi saadetakse viimsele teele Elizabeth II – pikima valitsusajaga Briti monarh ning brittide viimane ühenduslüli impeeriumiajastuga, Teise maailmasõjaga ja Winston Churchilli tähetunniga. Tundub tähendusrikas, et viimati peeti Londonis riiklikke matuseid 1965. aasta jaanuaris, mil legendaarne peaminister pälvis kuninganna eriloal monarhide väärilise hüvastijätutseremoonia. Churchill oli olnud noorukese kuninganna isalik mentor ja usaldusisik – kuid tema suguvõsa ja Briti kuninglikku klanni ühendab kolme sajandi pikkune sõprus.

Teise maailmasõja ajal britte söakalt juhtinud ja tiivustanud Winston Churchill oli 76aastane, kui ta 1951. aasta oktoobris peaministri ametisse naasis. Ei möödunud poolt aastatki, kui eakal peaministril tuli silmitsi seista krahhiga. Vaid 56 aasta vanuses suri ootamatult kuningas George VI, kes oli tõusnud valitsejaks, kui tema vanem vend Edward VIII armastuse nimel troonilt tagasi astus. Üleöö kuningannaks saanud 25aastane printsess Elizabeth viibis parajasti koos abikaasa Philipiga Keenias. Kui mustas leinarõivas Elizabeth II Heathrow' lennuväljale saabus, ootas teda seal peaminister Churchill.

Edasi lugemiseks: