Sisuturundus
12. mai 2023, 10:54

Igavikuline trend: vaibad kaunistavad jätkuvalt meie kodusid

Kuigi aeg-ajalt soosivad sisustustrendid lakoonilist, kui mitte öelda steriilsest kodukujundust, eelistab valdav enamik koduomanike siiski oma kodudes õdusust, mida muuhulgas aitavad luua vaibad.

Baltimaade suurimat vaibavalikut pakkuv Vaibagalerii on vaipade ja vaipkatete müügiga tegelenud juba 1995. aastast ning ettevõtte juhatuse liikme Mari Saarva sõnul on vaibad kodukujunduses jätkuvalt populaarsed.

„Kodu sisustades tuleb põrandaid pidada disainiterviku aluseks. Põrand on kui viies sein, mis dikteerib terve ruumi väljanägemist ja muudab tavalise toa eriliseks. Vaibad annavad ruumile hubasuse ja jalge alla mõnusa pehmuse,“ selgitas ta.

Moes käsitöövaibad

Loomulikult on inimeste maitse erinev ja nii investeerivad käsitööd ja kunsti hindavad inimesed pigem käsitöövaipa, mille kudumine on aega ja täpsust nõudev, kuid mille tulemus kaunistab iga kodu.

Eesti kliimas on jätkuvalt populaarsed soojad ja kergesti hooldatavad villavaibad ja ka puuvillavaibad, mis sobivad hästi oma pestavuse tõttu lastetubadesse ja vannituppa.

Mari Saarva sõnul on ikka ja alati moes käsitöö- ja traditsioonilised vaibad. “Iga-aastasel vaipade maailmamessil Domotex tutvustatakse vaibakunsti uusimaid trende, värve, struktuure, materjale. Praegu on ikka moes vintage tüüpi vaibad, mis jätavad kasutatud ja kulunud mulje. Eelmise sajandi lõpust inspireeritud geomeetrilised mustrid, aga ka looduslikud motiivid, lilled, varred. Ühetoonilisi või kergelt hajutatud toonides vaipu on mugav interjööri sobitada,” rääkis ta.

Samas lisas Mari Saarva, et olenemata sellest, et disainerid tulevad igal aastal välja uute kollektsioonidega,  teeb lõpliku otsuse siiski ikkagi koduomanik.

Netiostlemine järjest populaarsem

Vaibagalerii kauplused asuvad Tallinnas Jõe tn 3 ja Järve Keskuse 0-korrusel, kuid vaipu saab osta ka ettevõtte e-poest, kusjuures interneti vahendusel vaibaostmine on kasvav trend, kuigi tihtipeale tullakse e-poest välja valitud vaipa siiski eelnevalt kauplusesse vaatama.

„E-poest ostetud vaibad toimetame üle kogu terve Eesti kliendile tasuta koju ja kliendil on õigus sealt ostetud kaupu 14 päeva jooksul tagastada. E-poes kaubaga tutvumine ja sobiva vaiba leidmisel ka ostmine on eriti mugav Tallinnast väljas elavale kliendile,“ lisas Saarva.

Tema sõnul on Vaibagalerii eelis oma konkurentide ees lähiriikide suurimas kaubavalikus. “Nii väidavad meie Soome, Läti ja isegi Peterburi kliendid. Ja meie sortiment on tõesti rikkalik, alustades eksklusiivsetest  siidi- ja pärsiavaipadest, loomanahkadest kuni porivaipadeni ja võimalik on tellida vaipkatteid ka koju ja kontoritesse."

Kuidas valida vaipa?

  • Mõõtke tuba ja otsustage kui suure pinna soovite vaibaga katta.

  • Julge, domineeriva mustriga vaip võib olla toa keskpunktiks.

  • Ühetooniline vaip on „kindla peale minek”, see sobib erinevate sisustusstiilidega.

  • Meeles tuleks pidada, et vaip peab tuppa sobima ka kvaliteedilt, mitte ainult värvilt.

Käidavamatesse ruumidesse tuleks valida madalam, tihe, kvaliteetne vaip. Püüdke ette kujutada, millises valguses antud ruumis peamiselt viibitakse.

  • Heledatoonilised vaibad muudavad ruumi avaramaks, tumedamad toonid lisavad hubasust.

  • Tuppa erinevaid tekstiile lisades (mööblikatted, kardinad, padjad), küsige poest näidise tükk, et veenduda, kas ostetav sobib teie toa ülejäänud sisustusega.

  • Libisemise kaitseks kasutage vaibaalusvõrku, see muudab ka tolmuimejaga puhastamise  mugavamaks ning pikendab vaiba eluiga.

 Kui tihti peab vaipa hooldama?

Regulaarne puhastamine tolmuimejaga on oluline iga vaiba puhul. Soovitav oleks sellega alustada juba vahetult pärast vaiba kasutuselevõttu. Ei tohi oodata, millal mustus nähtavaks muutub, sest nähtamatu mustuse kogunemine vaiba sisse mõjub sellele kõige kahjustavamalt. Tolmuimejaga puhastades kasutage ainult lamedat, ilma harjasteta otsikut.

Ükskõik millise pleki sattumisel vaibale tuleb toimida järgnevalt:

  • Tegutsege koheselt - mida rohkem Te ootate, seda raskem on hiljem plekki täielikult eemaldada.

  • Kui vaibale on sattunud midagi vedelat, eemaldage vedelik tupsutades (imades) seda puhta lapiga.

  • Koorige vaibalt paksemad ained lusika või noaga.

  • Alati tehke puhastamisliigutusi pleki servast sissepoole.

  • Vältige liigset hõõrumist, tupsutamine on kohasem.

  • Kui kasutate vaiba puhastamiseks šampooni, veenduge alati, et see saaks veega korralikult välja tupsutatud. Soovitav oleks šampooni eelnevalt katsetada vaiba varjatud koha peal.

  • Pärast pleki eemaldamist tehke vaip nii kuivaks kui võimalik

  • Soovitame majapidamises hoida üht pihustatavat vaibapuhastusvahendit

Lähemalt vaata meie vaibavalikut SIIT!