KOSMOPOLIIT: „Maakera on liiga väike, et sellele piire tõmmata,“ ütleb muusik Boriss Grebenštšikov, kes on viimased aastad elanud Londonis ning juba veerandsada aastat seal salvestanud ka suurema osa oma loomingust.Foto: Jevgenia Konasova
Inimesed
13. september 2022, 15:38

Paguluses elav muusik Boriss Grebenštšikov: „Enda arvates pole ma oma kodumaad kunagi hüljanud.“

„Nii minu kui ükskõik millise inimolevuse elu siin planeedil on vaid viiv. Mis seda elu edasi toidab, kus ma olen järgmisel hetkel – ma tõesti ei tea. Hetkel elan Inglismaal,“ ütleb usutluses Õhtulehele Venemaa kahtlemata üks viljakamaid ja mõjukamaid rock-muusikuid Boriss Grebenštšikov (BG).

Juba viis aastat tagasi, kui BG koos sümfooniaorkestriga siin esines, võis aduda, et bard on oma palge budismi poole pööranud. Seda võis märgata nii visuaalselt, kui ta üleni mustas riietuses meenutas natuke Tiibeti munka, kui ka tema lavalisest olekust, sest varasematest kontsertidest meenuv lugude vahele poetatud joviaalne jutustamismaneer oli asendunud vaid mõnedel harvadel kordadel lausutud sõnaga „tänan“. Ka Õhtulehele antud intervjuus jääb ta pigem napisõnaliseks. „Maakera on liiga väike, et sellele piire tõmmata“ ja „Igasugune sõda on inimsusevastane kuritegu“ on Grebenštšikovi põhilised postulaadid.

Boriss, te olite vist üks esimestest kui mitte esimene vene rock-laulja, kes pärast 24. veebruari ja Putini sissetungi Ukrainasse kodumaalt lahkus ning minu teada Inglismaale sõitis?

Edasi lugemiseks: