SISSI SOOMEST: Dobermann tunnistati oma rühma parimaks, see tähendas edasipääsu ilusaima koera võistlusele.
Inimesed
27. mai 2001, 23:00

Koerad vallutasid lauluväljaku

"Ma tahan koera," teatab väike tüdruk emale lauluväljaku koertenäituselt lahkudes. "Millist siis?" pärib ema. "Seda, Reksi," viitab laps käega saksa lambakoerale, kes näitusel suure hulga ülimalt eriliste ja omapäraste tõugude kõrval tõeliselt ainulaadne näib.

Tallinna lauluväljakul korraldatud Eesti Kennelliidu Rahvusvaheline koertenäitus kujunes tuulisele ilmale vaatamata tõeliseks perepäevaks.

Eriti palju huvilisi kogunes laupäeval platsile ajaks, mil huvilistele tutvustati vanu ja uusi koeratõuge.

Esimesena üles astunud saksa lambakoer vaimustab publikut oma kuulekusega, sest vaatamata rahvamassi vaimustusohetele, täidab ta kindlameelselt perenaise käsklusi. Tema jaoks ei ole ühtki teist hingelist olemas.

Rotveilerite ilmumisel käib rahvamassist läbi kahin. Erinevalt teistest on ühel loomal kena karvane saba, mida ta ka rõõmsalt lehvitab.

"Vaadake, kui lõbus see koer on, tunduvalt lõbusam kui teised," juhib Eesti Kennelliidu esindaja tähelepanu tõsiasjale, et 1. juulist ei tohi rotveileri saba lõigata. "Ma just plaanisin järgmisesse nädalasse kutsikate sabalõikuse," on üks koera-omanik segaduses ega tea, mida nüüd teha.

Rahva tuju tõstavad veelgi ühe rihma otsa kinnitud ja põrandaharju meenutavad šoti terjerid: üks püüab keset esinemisplatsi auravaid junnikesi maha jätta, samal ajal rebib teine vastassuunda, ajades taga tuules lendlevat plastpudeli korki.

Peremees peab olema kõige huvitavam

Tarkade Koerte Klubi koolitustunnis näitab Sirje Vets, mida kõike tuleb peremehel koos koeraga õppida, et loomast saaks sotsiaalne ja ühiskonnasõbralik tegelane. Ühe refleksi kinnitamiseks kulub ligi 1000 treeningkorda ning kõige tõhusamini kinnistab õpitu kiitus või maius. Viimane ei tähenda alati sugugi koeraküpsist või krõbinat - mõni koer "hakkab tööle" hoopis sprotiga.

Juba varem Tarkade Koerte Klubis koolitust saanud kutsikad on käsklusi täites üldiselt kuulekad. Vaid üksikud ei suuda - vaatamata käsklusele "istu" ja "koht" - paigale jääda ning kipuvad peremehe juurde. Kuigi publik kiunub vaimustusest: "Oi kui armas!", peegeldab peremehe nägu pigem vastupidist arvamust.

"Omanik peab olema koerale kõige huvitavam inimene maailmas," kinnitab Sirje Vets peremeestele, kui harjutatakse tänaval sageli ette tulevat olukorda - teisest koerast möödumist. Mõnelegi koerale osutub see tõeliseks katsumuseks. Vene must terjer üritab möödudes sportliku dobermanni tagumikku nuusutada, mille peale viimane väledalt pöördub ning uudishimulikku möödujat lõrisedes naksata püüab. Terjer sõimab veel mõnda aega pärast harjutustki solvunult dobermanni.

Võidurõõm läks maailmameistrist mööda

Samal ajal selgitab žürii muruplatsil välja tõugude parimaid. Neljajalgsed ei lase end vastutusrikkast hetkest segada ja jätkavad aktiivset seltsielu. Pooleteiseaastane atleetlik inglise tiigerbuldog Ben üritab flirtida 10kuuse inglise buldogi Johannaga. Paiguti peab Johanna kõndima vaid kahel käpal, sest Ben on oma nösuninaga tema tagumised jalad üles tõstnud. "Ben on laisa inimese koer ja iseloom on tal sünnist saadik kaasas," tõdeb peremees. "Suss on tema ainus hirm."

Veidi eemal murul pikutab koer nagu hobune - mitmekordne maailma ja Euroopa meister hispaania mastiff. Moskvast näitusele tulnud Armus Gotunga jäi paraku Best in Show`le ehk ilusaima koera võistlusele valitute hulgast napilt välja. Tema asemel pääses pühapäevasele ihaldusväärsele võistlusele dobermann Sissi Soomest, kes seisis paigal vaid sel hetkel, kui perenaine pani tema haardeulatusest kaugemale kollase palli, mida koer siis tardunult vaatama jäi.

Karvutu koer Peruu suursaadikult kingiks

Võiduta jäi ka 15kuune peruu karvutu koer Fatima Pelito, kes meretuulte käes värises nagu haavaleht, kuigi tema kehatemperatuur teiste koertega võrreldes on tavapärasest kõrgem (40 kraadi).

Koera omanik, Soome parlamendi liige Marianna Koskineni sõnul sai ta karvutu koera Peruu suursaadikult kingituseks. Sama tõu esindajaid on Soomes vaid seitse, Eestis pole veel ühtegi.

"Enamikul karvututel koertel ei püsi hambad suus, minu koeral on head hambad," ütleb Koskinen ja näitab punkarit meenutava koera naeratust. Peruu karvutu koera kutsikad maksavad Soomes 6000-7000 marka.

Rõõmustada võis Eesti kalleimate dogide omanik, Kennelliidu sekretär Maire Mones. Monese 7aastane dogi Fanny, kellel on juba kodus Balti, Eesti, Läti ja Leedu tšempioni tiitel, pälvis konkursil parima veterankoera tiitli.

Monese sõnul on see suur saavutus, kui nii vana koer suudab lisaks heale väljanägemisele ka nõuetekohaselt käituda.