HELGE PÄEV: Aednike päevale tulijaid rõõmustas kohalik ansambel Ivushki. Ekskursioonil suvilatesse jäi silma pudelitest valmistatud palm koos autokummist tehtud luigega.

Foto: Kollaaž (3 x Saara Mildeberg, Annela Samuel)
Eesti uudised
12. september 2022, 13:42

GALERII | PIDU SPUTNIKUS! Sillamäe lähistel aednike päeval jagus üllatusi: pudelitest palm, purki pistetud karulauguõied ja rahvusvaheline laadamelu (2)

Kui itaalia turist Vaivara rongijaamas pühapäeva hommikul pärast kella kümmet rongilt maha astus, siis polnud aednike päev veel alanud. Peagi aga küll: kell 11 oli juba Sputniku aiandusühistus laadakaup välja pandud ja lõõtspillimees lasi näppudel lennata. 11. septembril toimus Sillamäe lähistel Sputnikus suurim üritus üle kümne aasta: tähistati aednike päeva.

Aiapidamine on Sillamäe rahvale vägagi südamelähedane: kolmest kohalikust elanikust on vähemalt kahel olemas suvila ehk datša, kus sõrmed mulda pista. Eesti suurim aiandusühistu Sputnik, kus asub 1000 suvilat, paiknebki just Sillamäe külje all. Samas polnud Sputnikus kümme aastat toimunud nõnda suurt üritust nagu nüüd, kui aktiivsed doktorandid Annela Samuel, Lilian Pungas ja Saara Mildeberg selle kohaliku kogukonna rõõmuks korraldasid, ühistu Sputnik suure toetuse ja Sillamäe Kultuurikeskuse abiga. Nimelt on kõigi kolme doktoritööd siit- või sealtkandist sealse rahvaga seotud.

KUNST BUSSIPEATUSES: Aednike päeva korraldasid kohaliku kogukonna rõõmuks doktorandid (paremalt) Lilian Pungas, Saara Mildeberg ja Annela Samuel. Bussipeatusessegi olid välja pandud mõned Soome fotograafi Sanni Seppo näitusepildid datša'dest.

Foto: Annela Samuel

Aednike päevale tulid lisaks kohalikele aiapidajatele ka huvilised kaugemalt, Itaaliast kuni Londonini, rääkimata Eesti eri nurkadest. Esinesid Sillamäe ansamblid Ivushki ja Trio Nadezda, muusikalisi elamusi kaugemalt pakkusid Brigitta Davidjants ja laulja Marion Selgall. Ühtlasi said kohaletulnud näha Soome fotokunstniku Sanni Seppo õuenäitust suvilatest ja aednikest Eestis ja Soomes.

Suured fotod aedadest andsid hoopis uue ilme ka lähedal asuvatele bussipeatustele. Neist ühes peatuses sumises kohalikest meestest koosnev võttegrupp, piieldes toimuvat läbi viinapudeli põhja. Teises peatuses aga puhkas rahvas niisama jalga ja puhus juttu.

Väikeselt laadalt sai osta mõistagi aiasaadusi nagu näiteks kollaseid küpseid alõtšasid, pirakaid kartulikotte ja hommikul nopitud värskeid kurke. Ent ka pardi- ja kanamune, mett ja meekärgi, kunstitöid ja käsitööesemeid.

Huvilised said osaleda töötoas „Metsikud taimed toidulaual“, maitstes purki pistetud karulauguõisi ja võilillenutte. Samuti sai minna ekskursioonile mööda datša'sid, kus taimekülluse seas nägi ka rohelistest plastpudelitest valmistatud palmi koos autokummist tehtud luigega. Uhked omanikud tutvustasid aedu, kus peale kurkide-õunte sai suhu pista ka põnevaid marju: maasikvaarikat ning aktiniidiat, mis maitseb nagu tikri ja kiivi segu.

Ürituse lõppedes olid memmed-taadid igati rahul ning korraldajate plaan, et ehk võiks aednike päevast saada iga-aastane traditsioon, langes viljakasse mulda.

MAITSEELAMUSED: Töötoas „Metsikud taimed toidulaual“ sai proovida muuhulgas purki pistetud karulauguõisi ning võilillemett. Joogiks klappisid hästi raudrohu- ja angervaksasiirupist tehtud rüüped.

Foto: Saara Mildeberg