ÜKS JA AINUS MEES: Printsess Elizabeth oli 13aastane, kui ta endast viis aastat vanemasse Philipisse armus. 2020. aasta novembris 73. pulma-aastapäeva puhul tehtud fotol imetleb kuninglik paar oma pojapoja prints Williami kolme lapse meisterdatud õnnitluskaarte. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
9. september 2022, 22:02

KUNINGANNA VIIMASED PÄEVAD: naeratus näol, lahkus kuninganna oma kalli Philipi juurde

Parem käsi pühakirjal, tõotas Elizabeth II 2. juunil 1953 pikas kroonimisvandes valitseda oma riiki seaduste järgi, õiglaselt ja halastusrikkalt. „Aidaku mind Jumal!“ Seljataga 70 valitsusaastat ja kaunis suvi pere seltsis, lahkus Ühendkuningriigi staažikaim monarh väljateenitud puhkusele. Need 17 kuud, mis kuninganna oli elanud oma armsa kaasa Philipita, on kõiksuse mõõtkavas vaid viiv. Nüüd on nad jälle koos.

1952. aasta veebruaris isa George VI ootamatu surma järel üleöö kuningannaks saanud Elizabeth II teenis Ühendkuningriiki viimse hingetõmbeni. Alles teisipäeval võttis 96aastane monarh Balmorali lossis Šotimaal vastu uue peaministri Liz Trussi. Viimastel oma eluajal tehtud kaadritel poseerib armastatud monarh lossi salongis õdusa kaminatule paistel, seljas šotiruuduline seelik ja toon-toonis kardigan. Tavapäraselt korraldas kuninganna uutele peaministritele – neid oli tema valitsusaja jooksul lausa 15 – audientsi Buckinghami palees. Kuid viimase aja liikumisprobleemide tõttu ei saanud Tema Majesteet Šotimaalt Londonisse sõita.

Edasi lugemiseks: