Foto: Erakogu
Raamat
10. september 2022, 12:00

LUGEMISSOOVITUS | Liigutav lugu „Frankensteini“ autori emast

Kui Mary sünnitab siia ilma uue lapse, ei lähe kõik nii, nagu plaanitud. Naist hakkavad vaevama ühe tugevamad palavikuhood ning tema tervis muutub järjest kehvemaks, kuni ta sureb. Enne seda jõuab ta aga veel vastsündinule rääkida oma eluloo.

Samantha Silva teos „Armastus ja raev. Mary Wollstonecrafti lugu“ (Postimehe kirjastus, 2022) räägib loo Maryst, kelle eluviis oli 18. sajandil midagi ennekuulmatut: ta pidas end alates 19. eluaastast ise ülal, reisis üksinda, elas vabaabielus ja sünnitas abieluvälise lapse. Ta avaldas romaane, reisikirju ja lasteraamatu ning kirjutas isiklike kogemuste põhjal Prantsuse revolutsiooni ajaloost. Oma viimasel eluaastal abiellus ta radikaalse briti kirjaniku ja filosoofi William Godwiniga ning suri vaid üksteist päeva pärast nende tütre Mary Wollstonecraft Godwin Shelley sündi.

Just Mary Shelley – „Frankensteini“ autori – sünniga lugu algabki. Pärast sünnitust ei tunne ema end hästi ning tema elujõud raugeb iga päevaga. Nende viimaste hingetõmmete ajal jutustab Mary oma tütrele – linnupojakesele, nagu ta teda kutsub – enda eluloo.

Teos on väga emotsionaalne, ent samas huvitav. Kuna Wollstonecrafti võib pidada esimeseks feministiks, oli raamatus palju juttu ka naiste õiguste teemal. Rõõmustav on tõdeda, kui palju on aja jooksul paremuse poole muutunud, kuid kurb on mõelda, kui palju pidid naised kunagi kannatama.

Soovitan teost kõigile ajaloolise hõnguga teoste fännidele kui ka kõigile, kel vähegi huvi Mary Shelley ja tema ema elu vastu – unustamatuid lugemiselamusi pakub see kõigile.