VALGES FRAKIS HÄRRASMEES: „Kui üldse, siis stiilselt!“ Tõnu Kilgas aastal 2020.Foto: Erakogu
Inimesed
16. august 2022, 22:30

Tõnu Kilgas, kes põletas eluküünalt mõlemast otsast korraga, oli äärmiselt vastuoluline mees ja isa

Tõnu Kilgase tütar Ellen: „Janu ekstaasi ja adrenaliini järele viisid ta mängupõrgusse ning oli hetki, kus polnud kindel, kas ta enda kaevatud august üldse välja suudab ronida.“ (8)

Teater. Televisioon. Kasiinod. Alkohol. Sigaretid. Naised. Need olid näitleja Tõnu Kilgase armastused. Ning sõltuvused. Teater mõistagi esikohal. Ülejäänud tulid, olid ja läksid. „Kõik oli tema elus korraga,“ mõtiskleb Ellen Kilgas, Tõnu tütar ja elulooraamatu „Peaasi, et oleks kirge!“ autor. „Palju sa korraga jaksad? Isa elas oma elu lihtsalt kiiremini kui teised.“ Mis seal salata, särav teatrimees põletas oma eluküünalt kahest otsast ega võtnud midagi kahetseda.

Tõnu Kilgas oli kirglik ning nautis tähesära, mida andis teater. Kuhjaga. „Töö ja sellega kaasnev publiku tähelepanu oli isa jaoks kui narkootikum, mis andis vajaliku adrenaliinilaksu,“ kirjeldab Ellen, kuidas isa lava nautis, ent töövaesemal ajal asendasid eluks tarvilikku lavalist erutust muud paigad. Näiteks kasiinod. Sinna viis ta sellegi raha, millega plaanis üles ehitada oma unelmate kodu Lõuna-Eestis Karjasaares. „Sellel hävituslikul perioodil prevaleerisid tema elus kõik võimalikud sõltuvused korraga: alkohol, suitsetamine, mängurlus ja töö,“ on Ellenil meeles. „Raha kokkulugemiseks, mis isa käte vahel kasiinodes ära põles, läheb tarvis seitsmekohalisi numbreid.“

Alkoholiliitreidki, mida säherdustel perioodidel ära joodi, on keerukas kokku lugeda. Suitsetatud sigarettidest kõnelemata. Kõik see käis šarmantse-galantse lavatähe juurde sama kindlalt kui šikk frakk ja vastuoluline iseloom. Esimese toel sädeles laval, teise abil võitis ja murdis südameid.

Elleni meelest oli kogu isa elukäik kaasaegne tõlgendus vanast mõistuloost. Õnnetuseks tavatses Tõnu oma tumedamat poolt välja näidata just lähedaste keskel. Siis muutus tema hääletoon läbilõikavaks, sõnad aga õelaiks. Eriti siis, kui armukadedus ja hirm maha jäetud saada teda pimestas. Noil hetkil tundis väike Ellen oma muidu toreda isa ees suisa hirmu.

Nüüd, aastaid hiljem, mõistab Ellen toonaseid armukadedushooge selgitada.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99