Foto: Erakogu
Raamat
20. august 2022, 12:58

LUGEMISSOOVITUS | Raamat, mis julgustab süümepiinadeta puhkama

Kindlasti on meist kõik mingil hetkel tundnud, et peaksid puhkamise asemel millegi targemaga tegelema. Õnneks on kõigile muretsejatele raamat, mida lugedes veendub igaüks, et vahel võib aja maha võtta küll.

Claudia Hammondi „Puhkamise kunst. Kuidas leida tänapäeva maailmas hingetõmbeaega“ (Rahva Raamat, 2022) toob lugejateni kümme puhkamisviisi, mis inimeste jaoks kõige meelepärasemad on. Selleks korraldas ta koos kolleegidega puhkamise katse nime kandva uuringu, mis vältas suisa kaks aastat.

Esikümnesse mahtusid näiteks unistamine, looduses viibimine, telekavaatamine ja teadvelolek, kuid üllataval kombel ei jõudnud nii kõrgele kohale näiteks pere ja sõpradega aja veetmine.

Hammond on iga puhkamisviisi juures toonud näiteid mitmetest põnevatest uuringutest ning selgitanud, miks need tegevused inimeste jaoks niivõrd lõõgastavad on. Näiteks kirjutab ta looduses viibimise kohta: „Võtkem tõe pähe, et looduses viibimisel on raviomadused, isegi kui selle kohta pole veel tehtud piisavalt teadustöid, mis näitaksid, et mõju kehtib igas olukorras. Järgmiseks saame küsida, miks see kogemus nii lõõgastav on. Mõned teadlased on arvanud, et me oleme arenenud loodust armastama, et minevikus, kui kõik meie esivanemad elasid looduse keskel, jäid suurema tõenäosusega ellu need, kes loodusega kõige paremini kohandusid. Väidetavalt kanname seda kalduvust loodust nautida siiani endis, isegi kui enamik meist elab linnades.“

Seega, kui tunned end vahel logelemise tõttu halvasti, soovitan sul raamatu haarata ja julgelt puhkama hakata!