Foto: Terttu Jazepov
Raamat
15. august 2022, 17:00

LUGEMISSOOVITUS | Kaasahaarav kummituslugu... või midagi enamat?

Maggie Holt veetis lapsena kolm nädalat majas, mis muutis kogu tema pere elu. Kakskümmend viis aastat hiljem peab ta majja naasma – ja saab teada, mis tollal õuduste majaks ristitud hoones tegelikult toimus.

Riley Sageri teos „Enne pimedat koju“ (Rahva Raamat, 2022) räägib loo Maggiest, kelle vanemad ostsid noorena vana häärberi, et see korda teha ning seal muretult end aastateks sisse seada. Paraku hakkasid majas peagi toimuma väga veidrad sündmused, mis viitasid üheselt sellele, et majas kummitab. Ühel ööl toimusid seal aga niivõrd võikad sündmused, et pere otsustas keset ööd häärberist lahkuda ja sinna enam mitte iial naasta.

Maggie isa kirjutas läbielatust raamatu „Õuduste maja“ – teos, mida mäletatakse ka aastakümneid hiljem, nagu ka Maggiet. Küll aga ei usu naine isa teosest sõnagi – vaime ei ole ju olemas.

Kui Maggie isa sureb, saab ta maja endale päranduseks. Selle asemel, et kohutavaid mälestusi täis ja poollagunenud häärberist võimalikult kiiresti lahti saada, plaanib ta maja korda teha, et see siis hea kasumiga maha müüa. Tema ema üritab aga tütart veenda, et ta oma jalga majja ei tõstaks – ta ei taha, et Maggie peaks taas kõike seda läbi elama, mis neid siiani kummitab. Maggiet see aga ei heiduta ning ta asub maja renoveerima.

Juba esimesel päeval hakkavad häärberis toimuma kummalised sündmused. Maggie hakkab üha enam endas kahtlema: kas tõesti kummitavad siin häärberi algsed elanikud, kes segastel asjaoludel surid? Kuid miks nad siis nii väga tahavad, et Maggie majast lahkuks? Mis teda siin ohustab? Tõde on tegelikult arvatust palju keerulisem… ja õudsem.

Loomulikult on taas tegu raamatuga, mis kruvib pinget viimsete lehekülgedeni. Kahjuks ei olnud lõpplahendus minu jaoks nii originaalne, kui oleksin oodanud – eriti, kuna olen sarnase lõpuga raamatut just hiljuti lugenud. Kuid kes soovib palavatel suvepäevadel veidi närvikõdi tunda, võib teose julgelt randa või suvilasse kaasa haarata!