Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
13. august 2022, 13:06

VIDEO | Pussitatud menukirjanik Salman Rushdie jääb ilmselt ühest silmast ilma (1)

Eile New Yorgi osariigis kirjandusüritusel noarünnaku ohvriks langenud India-Briti kirjanik Salman Rushdie on pressiesindaja sõnul hingamisaparaadi küljes ega saa rääkida. Tõenäoliselt ei suuda arstid tema üht silma päästa. Noamees tekitas teisigi raskeid vigastusi.

Nimekas autor (75) valmistus eile New Yorgis Chautauqua Institutionis laval loengut andma, kui tema juurde sööstis mees, kes teda mitu korda pussitas. Kallaletungija peeti kinni, kirjanduse superstaar viidi helikopteriga haiglasse. Videos on näha hetked vahetult pärast rünnakut.

Saatuse iroonia: Rushdie pidi ette kandma loengu New Yorgist kui turvalisest paigast pagulaskirjanikele.

„Uudised pole head,“ ütles Rushdie pressiesindaja Andrew Wylie hiljem New York Timesile. „Salman jääb tõenäoliselt ühest silmast ilma, tema käsivarre närvid lõigati läbi ning maksa pussitati ja kahjustati.“

New Yorgi osariigi politsei andis pressikonverentsil teada, et ründaja oli 24aastane New Jerseyst pärit Hadi Matar. Esialgu on rünnaku motiiv selgusetu. Kallaletungis sai viga ka Ralph Henry Reese'i nimeline mees, tema peavigastus oli õnneks väike.

Bookeri auhinna laureaat Rushdie on romaani „Saatanlikud värsid“ ilmumisest saadik aastakümneid politseivalve all elanud ja tapmisähvardusi saanud.1989. aastal andis Iraani usuliider ajatolla Khomeyni välja fatwā Rushdie tapmiseks, sest tema raamat olla islamivastane. Iraani agendid tapsid teose Jaapani tõlkija ning tulistasid Norra kirjastajat kolm korda selga.

New York Timesi teatel on Rushdie olnud viimastel aastatel kirjandus- ja seltsielus taas aktiivne ning osalenud New Yorgis mitmetel sündmustel pealtnäha ilma turvameesteta. „Ah, ma pean ju ikka elama ka,“ on kirjanik kuulutanud.