MAESTRO: „Ennekõike peab dirigent olema isiksus ja autoriteet, millise staatuse tagavad vaid professionaalsed oskused. Orkestri ees peab seisma inimene, kes oma tööd põhjalikult tunneb,“ tõdeb Neeme Järvi, kes 60 aasta jooksul on dirigeerinud lugematu arv kordi maailmakuulsaid orkestreid.  

Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
14. august 2022, 12:19

Neeme Järvi: „Kui meil siin Eestis saab segaabielusid olema väga palju, võime me oma identiteedi kaotada.“ (16)

Neeme Järvi on ühtaegu nii maailmakodanik kui ka tulihingeline Eesti patrioot, kelle repertuaaris, ükskõik millisel kontinendil, ükskõik millise maineka orkestri ees seistes on olnud olulisel kohal Eesti heliloojate teosed. Aga patriotism Järvis lööb välja ka siis, kui ta ütleb, et kuuleb endiselt Tallinna tänavatel liiga palju vene keelt. „Iga Eestis elav muulane peaks õppima ära eesti keele,“ ütleb Järvi, kes kosis 60 aastat tagasi Leningradis oma kalli kaasa Liilia, kes räägib väga korralikku eesti keelt.

Täpselt nädala pärast tähistame taasiseseisvumispäeva. 31 aastat oleme juba vaba maa. Sel puhul oleks sobilik küsida, et kui te 1980. aastal koos perega USAsse emigreerusite, uskusite te üldse, et võite veel kunagi Eestisse ja mitte ainult Eestisse, vaid vabasse Eestisse tagasi tulla?

Jaa, mul oli kindel usk, et Eesti saab kord taas vabaks. Lausa teadsin seda. Võin ennast nimetada ka vabadusvõitlejaks Ameerikas Eesti vabaduse eest. Minu paljud head sõbrad nii Rootsis kui Ameerikas ei jõudnud kahjuks seda päeva, 20. augustit 1991 ära oodata, küll aga mina ja selles mõttes olen õnnelik inimene. Väliseestlastena tegime kõik selle heaks, et Eesti võiks kord taas vaba olla, ja kultuuriinimeste töö vabas maailmas oli selle nimel määratult suur. Mida Eestis kahjuks tänini pole osatud või tahetud vääriliselt hinnata. Seda enam peaksime tänase päeva kontekstis oskama oma vabadust hinnata ja väärtustada, sest meie naaber on ikka väga kuri. 

Koroona ei lubanud teil ja teie perel vahepeal mitu aastat Eestis käia. Mida te tavaliselt Eestisse jõudes esimese asjana teete, mida siin kõige rohkem taga igatsete?

Edasi lugemiseks: