Sam Ryder tõi tänavusel Torino Eurovisionil Ühendkuningriigile väärika teise koha.

Foto: AFP/Scanpix
Saund
12. august 2022, 11:02

EI MINGIT LONDONIT! Selgusid Eurovisioni võimalikud korraldajalinnad

Tänavuse Eurovisioni võitis küll ülekaalukalt Ukraina, kuid Euroopa Ringhäälingute Liit otsustas teha 2023. aasta lauluvõistluse korraldamise ettepaneku teiseks jäänud Ühendkuningriigile. Nüüd on selgunud seitse linna, kelle hulgast võõrustaja valitakse.

BBC Newsi teatel jäid kahekümne kandidaadi seast sõelale Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle ja Sheffield. London ja Belfast lõppnimekirja ei jõudnud. Ühendkuningriigi pealinn vastas küll võistluse kriteeriumidele, kuid nii valitsus kui BBC on võtnud sihiks suunata kultuurisündmused niigi populaarsest pealinnast kaugemale. 2023. aasta Eurovisioni toimumispaik kuulutatakse välja sügisel.

Eurovisioni korraldav Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) teatas juunis kahetsusega, et ehkki Torino Eurovisioni võitis ukrainlaste Kalush Orchestra, ei võimalda Venemaa algatatud ja endiselt käimas olev sõda järgmise aasta võistlust Ukrainas korraldada. EBU alustas läbirääkimisi Briti ringhäälingu BBC-ga.

Ukraina ei nõustunud EBU hinnanguga ja nõudis otsuse läbivaatamist, kuid 2023. aasta Eurovisioni korraldajamaaks sai siiski Ühendkuningriik.

Ühendkuningriigis on lauluvõistlus toimunud juba kaheksal korral – peamiselt 1960.–70. aastatel. Riigil endal on viis Eurovisioni-võitu, kuid mitmel puhul on Ühendkuningriik appi tõtanud ja lauluvõistluse korraldanud, kui võitjamaa polnud selleks majanduslikel põhjustel või ruumipuudusel suuteline olnud. Nii juhtus aastatel 1960 (Madalmaad), 1963 (Prantsusmaa), 1972 (Monaco) ja 1974 (Luksemburg).

Kihlveokontorites on 2023. aasta Eurovisioni favoriitideks Birmingham ja Glasgow, Eurovisioni fännisaitide küsitlustes on populaarseimad Glasgow ja Manchester.

Korraldajate sõnul peab Eurovisioni saal mahutama umbes 10 000 vaatajat ja olema mugavas kauguses rahvusvahelisest lennuväljast. Eurovisioni-linnas peab jaguma hotellimajutust vähemalt 2000 delegaadile, ajakirjanikule ja vaatajale.

Kuna lauluvõistluse toimumispaigas algavad ettevalmistused juba 6-8 nädalat enne Eurovisioni, tuleks enamikus potentsiaalsetes kontserdisaalides juba programmis olevad üritused ümber paigutada, märgib BBC News.