KUKKUMISE SOOME MEISTER: Vesa-Matti Loiri sai koomikuna tuntuks 1960. aastate lõpus telesarjas „Jatkoaika“. 1968 korraldas saade kukkumise Soome meistrivõistlused. Kogenud jalgpalliväravavahina oli kukkumine Loiril käpas. Ta tuli võitjaks, sadades, pea ees ja viga saamata, kaheksa meetri kõrgusest trepist alla.Foto: Pete Aarre-Ahtio / Ilta-Sanomat
Inimesed
11. august 2022, 07:20

Suri soomlaste rahvuslik aare Vesa-Matti Loiri

„Vesa-Matti Loiri oli surmaks täiesti valmis ning leppinud sellega, et üks teekond lõpeb ja teine algab.“

Võrkmaikaga kaltsakas Uuno Turhapuro, kongninaga keigar Jean-Pierre Kusela ja alailma jommis lastesaatejuht Nasse-setä olid vaid üks tahk eile manalasse varisenud Vesa-Matti Loiri ampluaast. Legendaarne naiste- ja napsimees andis oma poeetilistest süvahoovustest aimu ennekõike muusikas. Ränkrasketes kaotustes ja haigustes karastunud meelelahutuslegend surma ei kartnud. „Vesku oli täiesti valmis ning leppinud sellega, et üks teekond lõpeb ja teine algab,“ ütles Loiri sõber jaanuarikuisele lootusetule diagnoosile viidates.

Iltalehti teatel suri 77aastane Loiri kolmapäeval Helsingi haiglas pika haiguse järel. Kurba uudist kinnitas lehele legendaarse näitleja ja muusiku kauane sõber Pete Eklund. Tema sõnul oli Vesku olnud oma elupäevade peatsest lõpust teadlik jaanuarist saadik. „Vesku oli täiesti valmis ning leppinud sellega, et üks teekond lõpeb ja teine algab,“ ütles Eklund Iltalehtile. Loiri olnud enda sõnul lausa uudishimulik ja kibelenud nägema, mida talle teispoolsuses pakutakse.

Edasi lugemiseks: